Sütaş tarafından firmanın Aksaray tesislerinde düzenlenen 'Aksaray Entegre Tesisleri Yatırım Ekonomik Etki Analizi'nin sunumuna Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve İlknur İnceöz, firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ile davetliler katıldı. Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, yapmak istediklerinin kalkınmayı olabildiğince adil, dengeli bir şekilde gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Bakanlık olarak en temel gündem maddelerinden birinin bölgesel gelişmişlik olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bunun için büyük çok büyük gayretler sarf ediyoruz. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolardan, yaklaşık 10 bin 500 dolara ulaştı. İyi gidiyoruz. Birçok göstergemiz gerçekten iyi ama bir taraftan da bunu yaygınlaştırmak zorundayız. Kapsayıcı bir kalkınma anlayışı ile hareket ettiğimiz zaman hem daha fazla insanı, bölgeyi kalkınma sürecine dahil edeceğiz hem de kalkınmanın oluşturduğu nimetleri her tarafa yayayacağız" diye konuştu. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu bölgelerinin önemli bir kısmının bu açıdan hedef coğrafya olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı kurduklarını kaydetti.

'KAMU ÜRETİM VE İŞLETMECİLİK YAPMAMALI'

Kalkınmada birbirini tamamlayan iki önemli ayak olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bunlardan birisi kamu ayağı diğeri de özel sektör ayağıdır. Kamu olarak bizim anlayışımız şu: Kamu, üretim yapmamalı, işletmecilik yapmamalı. Temel alt yapı hizmetlerini, yolunu, suyunu, hastanesini, okulunu üniversitesini getirmeli. Bir takım destekler teşvikler vermeli. Belli bir güven ortamı ve bir hukuk düzeni oluşturmalı. Aynı zamanda sosyal bir takım politikalar için uygulamalar yapmalı. Ama gerisini milletin kendisi yapmalı. Sizler yapmalısınız. Burada da özel sektör dediğimiz yapı devreye girmeli."

Özel sektör yatırımlarının mutlaka artırılması geretiğini belirten Yılmaz, "Geri kalmış bir bölgenin ortalamanın üzerinde bir hızla kalkınmasını istiyorsak, ortalamanın üzerinde bir kamu etkinliğine ihtiyacımız var o bölgede. Ortalamanın üzerinde özel sektör yatırımlarını o bölgeye çekmemiz gerekiyor. Sütaş'ı doğrusu ben biraz böyle algılıyorum. Aksaray'da yaptığı bu yatırım bir anlamda bölgesel gelişme programının bir parçası" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRÜN YATIRIM YAPMASINI İSTİYORUZ'

Az gelişmiş bölgelerin Türkiye ortalamalarına daha da yaklaştırılması için daha fazla özel sektör yatırımlarına ihtiyacı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Son dönemlerde bir teşvik sistemi ilan ettik. İşte o teşvik sisteminin arkasında yatan felsefe de bu. Biz kamu olarak çok şeyler yaptık ama özel sektör de daha fazla yatırım yapsın istiyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en cömert teşviğini geçtiğimiz aylarda Sayın Başbakanımız ilan etti. Çok yakında kararnamesi de çıkacak inşallah. Yeni teşvik sistemi ile özel sektörün yapacağı yatırımlardan çok karlı çıkacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Teşvik uygulanacak bölgelerde kullanılmamış çok büyük bir potansiyel olduğunu anlatan Yılmaz, kısa bir eğitimle ve az bir çalışmayla kurumuna sahip çıkan, çok daha çalışkan bir işgücü oluşturmanın mümkün olduğunu söyledi. Bunun örneklerinin mevcut olduğunu belirten Yılmaz, "Sırf sosyal sorumluluk projesi olsun diye bir şirketimiz Bingöl'e çağrı merkezi açtı. Daha sonra bir ölçüm yaptılar. Bingöl'de çalışanların verimliliği İstanbul'da çalışanların verimliliğinin 2.5 katı çıktı. Çok daha düşük bir maliyetle, çok daha verimli bir şekilde bir iş gücü. Türkiye'nin ortalama genç nüfus yaşı 29 yıl 7 ay. Orta yaşa yaklaşıyoruz. Az gelişmiş dediğimiz bölgeler çok daha fazla genç nüfusa sahip. Buralara bir varlık olarak bakmalıyız, bir yük olarak değil. Buralar bir fırsat alanı" dedi.

'YATIRIMIN NİTELİĞİ DE ÖNEMLİ'

Yatırımların parasal büyüklüğü kadar niteliklerinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları söyledi:

"Dışardan ithal girdi kullanarak üretim yapan nispi olarak düşük katma değerli yatırımlar var. Tamamen içinde bulunduğu yörenin, bölgenin, ülkenin, girdilerini kullanıp yüksek katma değer üreten projeler, yatırımlar var. İşte Sütaş'ın yatırımları geriye, ileriye doğru bağlantıları yüksek, katma değeri yüksek, yerli girdi kullanımı, yöresel girdi kullanımı yüksek yatırımlar. Bu anlamda parasal etkisinin çok ötesinde etkileri olan yatırımlar. Bunu da çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum."

'SÜT TÜKETİMİNİ ARTTIRMALIYIZ'

Türkiye'de süt tüketimi yetersiz olduğunu ve bunun artırılması gerektiğini de belirten Yılmaz, gelişmiş ülkelerin oranlarının yakalanmasının gerektiğini kaydetti. Son dönemlerde bu konuda da çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Yılmaz, "Talebi de artırmamız lazım. Okullarda başlattığımız proje de buna örnek. 7 milyon civarında öğrencimize süt dağıtıyoruz. Bu sadece o anda ihtiyacı karşılamanın ötesinde, süt içme alışkanlığının kazandırılması açısından önemli. Süt içme alışkanlığını ve piyasayı geliştiren bir uygulama" diye konuştu.

Toplantıya Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Ak Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, İlknur inceöz ve davetliler katıldı.

HB(İA/CK)