Erdebil Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Behrooz Porsoleiman ve beraberindeki iş adamları BTSO Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti. Karşılıklı ticaret hacmini geliştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Porsoleiman, iki ülke arasındaki bu oranı 30 milyar dolara çıkarmayı istediklerini söyledi. Türkiye sınırına yakın 3 bölgelerinin bulunduğuna işaret eden Porsoleiman, bunların Urumiye, Tebriz, Erdebil olduğunu kaydetti.

Erdebil’in tarım ürünleri, mineral su konusunda önemli potansiyelinin bulunduğunu belirten Porsoleiman, turizm alanında da katkı sağlanabileceğine işaret etti. Otomotiv ve başka sanayi dallarında önde gelen bölgelerden birisi olduklarını da ifade eden Porsoleiman, "Karşılıklı işbirliğini geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda BTSO Hizmet Binası’nda temsilcilik açmak isteriz. Sizin de odamıza temsilcilik açmanıza her türlü desteği vermeye hazırız. Görüşmemizin iki oda arasındaki yüksek ticaret hacmi başlangıcı olmasını diliyoruz" dedi.

Açılacak büroda bilgi paylaşımında bulunulabileceğine işaret eden Porsoleiman, "Tarım alanında faaliyet gösteren firmaların bilgilerini paylaşabiliriz. Diğer odalara da bilgi verip ticarete katkı koyabiliriz. Biz bu çalışmayı çok istiyoruz" diye konuştu. Porsoleiman, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası’nın serbest bölge çalışmasının bulunduğunu da hatırlatarak, burada da yakın zamanda çalışmaların başlamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile İran’ın yüzyıllardır beraber yaşadıklarına işaret ederek, "Her türlü ticari faaliyetin gelişmesine katkı vermeye hazırız. Bursa, Türkiye’nin ekonomi başkenti. Otomotiv üretiminin yüzde 75’i Bursa’dan gerçekleşiyor. Tekstilde önemli üretim merkezi. Gıda ve kimya alanında da gelişmiş bir kent. İki ülke arasındaki şu anki ticaret hacmi çok düşük. Bu oranların yapılacak ziyaretlerle aşılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yılmaz, iki oda arasındaki iletişim bürosunun kurulması için çalışmaları da genel sekreterlik bünyesinde yürütülmesi konusunda çalışmalara başlayacaklarını da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.



ST(FK/SS)