Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Ege toplantılarının konuğu olan IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Türkiye'nin kredi notunu durağana çevirdiği için hükümetten eleştiriler alan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standards& Poors (S&P), AB ile ilişkiler ve IMF ile Türkiye'nin ilişkileri gibi sorular başta olmak genç iş insanları ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lewis, gelecekle ilgili öngörülerine de paylaştı.

Toplantıda bir gazetecinin Türkiye'nin IMF'ye borcunun giderek azaldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kalan borcun bir defada ödenebileceği yönündeki demecini hatırlatarak 'Kendinizi işsiz kalmış gibi hissediyor musunuz?' sorusu salonda kahkahalara neden olurken buna yanıt veren Lewis, "Bir şeyi hatırlamak lazım. IMF olarak 188 üye ülkemiz var. Bu 188 üye ülkeden 50'si aşağı yukarı IMF'den borç para alıyor. Geri kalan ülkeler IMF'den borç almıyorlar. Bu bazen artıyor, bazen azalıyor. Bu da üyelerimizdeki finansal ihtiyaçlara bağlı. Burada hatırlamamız gereken şey, Türkiye'de IMF borç veren kuruluş olarak biliniyor, ama öyle değil. IMF aslında ekonomik ve finansal politikalarda destek veren bir organizasyon rolü oynuyor. Türkiye'de daha önemli rolü aslında koordinasyon" dedi.

S&P İÇİN DEĞERLENDİRME YOK

S&P'nin Türkiye değerlendirmesi ve sonrasındaki tepkilere ilişkin bir çok soruya da benzer yanıtlar veren Lewis, "Her kuruluşun bir metodolojisi var. Bunun üzerinde yorum yapmak istemiyorum. Bizim açımızdan Türkiye ekonomisinin temelleri önemli. Politika açısından da önemli ama şu anda yapıldı, bitti. Biz Türkiye'yi nasıl kuvvetlendirebiliriz, büyümeyi nasıl artırabiliriz? Dolayısıyla budur. Teşekkür ederim" diye konuştu. 

Lewis ayrıca, IMF'de bu tür değerlendirmeleri farklı şekilde yaptıklarına da değinerek "Daha iyi veya kötü olduğunu söylemiyorum ama biz not vermiyoruz. Biz not verme şirketi değiliz bizim rolümüz farklı" dedi.

AB İLE İLGİLİ SON KONUŞAN KİŞİ OLMALIYIM

Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmemesinin ekonomiye nasıl bir etkisinin olacağı yönündeki bir soruya da yanıt veren Lewis, "Bununla ilgili konuşan son kişi olmalıyım, ama daha önce de bahsediyorduk; AB Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Hem Türkiye hem de AB için bu ilişkiyi artırmak derinleştirmek çok daha iyi olur. Bizim perspektifimizden bakış açımızdan bu yakın entegrasyon ve yakın ilişkiler olmalı. Bu her iki tarafın da menfaatine" değerlendirmesini yaptı.

IMF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son 5 yıldır en alt düzeye indiği yönündeki bir değerlendirmeye de katılmadığını söyleyen Lewis, "Çok mükemmel olduğunu düşünüyorum. En alt düzey meselesini anlayamadım. Eğitimler, çalışmalar, araştırmalar konusunda bütün şekillerde çalışmaktayız ve bütün aktivitelerde bütün üyelerimizle yaptığımız gibi Türkiye ile de çalışmaktayız" dedi.

YABANCI GELMİYORSA SORUN TÜRKİYE'DE DEĞİL

Türkiye'nin yabancı sermaye çekmekteki problemin kendisinden değil Avrupa'dan kaynaklandığını da ifade eden Lewis, Avrupa'daki ekonomik durumun iyileşmesiyle birlikte Türkiye'ye de yatırımların yöneleceğine inandığını kaydetti. Lewis, ayrıca Türkiye'nin finansal yapısının gittikçe iyileştiğine işaret ederek IMF olarak 2012 ve 2013'te daha düşük bir büyüme öngördüklerini ancak bunun 'yumuşak iniş' olarak olumlu bir durum olduğunu kaydetti.



BT (RT)