Anlaşmazlık, Transport İşçileri Federasyonu (Teamster) ile IKEA arasındaki toplu sözleşmesinin süresinin bittiği geçtiğimiz yılın 31 Aralık’ından sonraki yeni toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında meydana geldi.


Ocak ayında başlayan görüşmelerde sendika yöneticileri IKEA’nın tekliflerinin daha önce imzalanan toplu sözleşmeden farklılıklar içerdiğini belirttiler. IKEA çalışma saatleri ve ücret sisteminde büyük değişikliklere gidilmesini önerdi. Daha önce çalışanların haftada 30 saat çalışmalarını garanti altına alan maddelerin 24 ila 32 saat arasında olmasını, satışlara dayalı yeni bir ücret sistemine geçilmesini talep etti. Şirketin talepleri arasında yeni işe alınacak elemanlara farkı bir ücret sistemi uygulanması da yer alıyordu.

IKEA’nın önerileri çalışanların büyük bir çoğunluğu tarafından yapılan 3 oylamada da reddedildi. IKEA yönetimi taleplerini reddeden 350 çalışanına lokavt yaparak cevap verdi.

IKEA’nın Basın Sözcüsü Anna Pilkrona Godden, anlaşmazlık için  “Hiç kimsenin işine yaramayan sıkıcı bir durum” olduğu yorumunu yaparken, sendika yöneticileri anlaşmazlıktan daha önceki toplu sözleşmelerle kazanılan hakları ortadan kaldırmaya çalışan IKEA’yı sorumlu tutuyorlar.

Bu hafta içinde Uluslararası İnceleme Komisyonu’nun anlaşmazlık ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna açıklaması bekleniyor. IKEA daha önce de pek çok ülkede sendikal örgütlenmeyi engellediği ve çalışanların çalışma koşullarında kötüleştirmelere gittiği için eleştirilere hedef olmuştu.

Global Hizmet Sendikası Uni, hazırladığı bir raporda IKEA’nın dünyanın değişik ülkelerindeki tutumunu mercek altına aldı. Uni, şirketin çalışanlarının sendikalarda örgütlenmelerini engellemek için bir çok yöntemi uygulamakla suçluyor.

Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak olan Uluslararası İnceleme Komisyonu raporunu hazırlayanlardan Peter Lövkvist, IKEA’nın Kanada’da sendikalara karşı uzmanlaşmış bir hukuk firmasına görev verdiğini belirtikten sonra, IKEA’nın İrlanda, Fransa, Ispanya, ABD, İtalya, Rusya ve Türkiye’deki mağaza ve tesislerinde de sendikalarla sorunları bulunduğuna dikkat çekiyor.

İsveç’te ise IKEA ile sendikalar arasındaki ilişkilerde her handi bir sorun olmadığını belirten Lövkvist “IKEA tıpkı diğer uluslararası şirketler gibi, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki koşullara uyum sağlıyor” diyor. ANF