Başta Hong-Kong, Malezya, Endonezya gibi ülkeler olmak üzere Uzakdoğu ülkeleriyle çalışan ihracatçılara EİB’den uyarı geldi. Genel Sekreter Sezmen Alper, bir üyelerinden gelen bilgide, firmaların e-posta adreslerini taklit ederek dolandırıcılık yapıldığına dikkat çekti. E-posta adresinde yapılan bir harf değişikliği ile ithalatçı firmaya bir mesaj iletildiğini ve alacak talep edildiğini söyleyen Alper, alacağın sözleşmedeki hesap yerine bölge ülkelerinden birinde faaliyet gösteren bir bankada firma ile ilişkisi olmayan başka biri adına açılan hesaba gönderilmesinin istendiğini aktardı. Burada 'acilen' ifadesinin de kullanıldığını dile getiren Alper, kendilerine bu duyuruyu ileten firmanın ise yaptığı araştırma sonucunda dolandırıcılıkla karşı karşıya olduğunu fark ettiğini kaydetti.

'YABANCI ALICILARINIZI DA BİLGİLENDİRİN'

Alper, bu ülkelere ihracat yapan firmaların benzer durumlarla karşılaşmaması için elektronik ortamdaki yazışma ve taleplere dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek şu uyarıda bulundu:

"Bu çerçevede adı geçen ülkelerle yapılacak ticari işlemler sırasında firmalarımızın banka hesap bilgilerinin alıcı firma ile yapılacak sözleşmede mutlaka belirtilmesi, firmalarımızın ihracattan doğan alacaklarının sözleşmede belirtilen hesaptan farklı bir hesaba aktarılması yönünde firmalarımızdan e-posta ile gelecek bilgilere itibar edilmemesi hususunda alıcıların bilgilendirilmelerinde fayda görülmektedir."



BT(İÖ/CK)