Bursa’da bulunan Güney Kore İthalatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang ve beraberindeki heyet, UİB hizmet binasında Bursa Valisi Şahabettin Harput, UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ile bir araya geldi. Vali Harput, Güney Kore ile Türkler arasındaki kan kardeşliğinin Kore Savaşı’ndan önce başladığını belirterek, Türkiye ve Güney Kore arasında ekonomik alanda birçok işbirliği yapılabileceğini söyledi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörünün 6 yıldır ihracat şampiyonu olduğunu ifade etti. Sabuncu, "2011 yılında 12.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Bursa, Türk otomotiv sanayinin başkenti konumunda. Bursa ihracatının yüzde 60’ını otomotiv sanayi gerçekleştirirken bu rakam Türkiye genelindeki ihracatın yüzde 37’sini oluşturuyor" dedi.

Türkiye’nin Güney Kore’ye otomotiv sektörüne dönük 22.4 milyon dolarlık ihracatı bulunduğunu vurgulayan Sabuncu, ithalatın ise 965.7 milyon dolarlara ulaştığını kaydetti. Sabuncu, Türkiye’nin aleyhinde olan bu ticari ilişkinin işbirlikleri ile fırsata dönüşeceğini vurguladı.

"İKİLİ İLİŞKİLERİN HACMİNİ ARTTIRMALIYIZ"

UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu da, UİB’in 21.4 milyar dolarlık ihracat hacmi ile Türkiye’nin en büyük ikinci ihracatçı birliği olduğunu dile getirerek, "Türkiye ve Güney Kore arasında süratle artan bir ticaret hacmi var. 2003 yılında 1.3 milyar dolar seviyesinde olan bu hacim, 2011 yılında kendini beşe katlayarak 6.8 milyar dolara seviyesine ulaştı. İkili ilişkilerle bu hacmin giderek artmasını diliyorum" diye konuştu.

"GÜNEY KORE PAZARINDA DAHA ÇOK YER ALMAK İSTİYORUZ"

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 49 milyonluk nüfusu ile Güney Kore Cumhuriyeti’nin dünyanın 15’nci büyük ekonomisi olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye dünyanın en büyük tekstil ihracatçılarından biridir. 2011 yılında 8 milyar dolarlık bir ihracat oranı var. Kore’nin de 6.3 milyar dolarlık bir tekstil ihracatı olduğunu görüyoruz. Toplamda Türkiye payı ise 12 milyar doları geçmiyor. Türkiye ve Güney Kore arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl daha da yükseldiğini görüyoruz. 2011 yılında Türkiye’nin, Güney Kore’ye ihracatı yüzde 62 artışla 500 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, bu rakam 2010 yılında 305 milyon dolar idi. Türkiye’nin Kore’den ithalatı ise 2011 yılında yüzde 31 artışla 6.3 milyar dolar oldu. 2010 yılında bu rakam 4.8 milyar dolardı. Bugün itibariyle ithalatımızın ihracatımızdan daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Tekstil ihracatçıları olarak hedefimiz Kore pazarı içerisinde de sağlam bir paya sahip olmak. Bu bağlamda Türkiye ve Kore’nin birbirlerinden öğrenecekleri çok şey olduğuna inanıyoruz."

Güney Kore İthalatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang, Türk sanayisinin önemli bir potansiyeli olduğuna işaret etti. Bursa’daki tekstil, otomotiv, otomotiv parçası, elektronik sektöründeki yatırımlarının Türkiye’nin güçlü ordusunu hatırlattığını belirten Jang, otomotiv, tekstil alanlarında ikili işbirliğine önem verdiklerini ve Kore’nin deneyimlerini Bursalı işadamlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ekledi.

Konuşmaların ardından UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu ve Güney Kore İthalatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang arasında ‘iyi niyet beyanı anlaşması’ imzalandı. Bu anlaşmayla özellikle otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerinde ticaretin arttırılması için çalışmalar yapılacak. Vali Şahabettin Harput, Birliği Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang’a İznik Çinisi vazo hediye etti.



SÇ(FK/İD)