Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son açıkladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2012 çalışmasının sonuçlarına göre, Ege Bölgesi’nin yüzde 50.4’ünün bilgisayar, yüzde 49.7’sinin internet kullandığı ortaya çıktı. Ege’deki toplam internet kullanıcılarının ise yüzde 60’a yakınını erkekler oluşturdu.

ADSL BAĞLANTIYA BÜYÜK İLGİ

Öte yandan kullanıcıların internete hangi araç üzerinden bağlandığını da ortaya konuldu. Buna göre, evden geniş bant bağlantı ile internet erişim imkanına sahip hanelerin toplam haneye oranı yüzde 43.3 çıktı. İnternete geniş bant ile bağlantı kuranların yüzde 31.8’i ADSL bağlantıyı tercih ederken onu yüzde 14.1 ile 3G gibi kablosuz mobil bağlantı izledi. Kablosuz mobil bağlantılar içinde cep telefonu üzerinden 3G bağlantı diğer mobil modemlere (Vınn, Jet, Vodem gibi) göre daha ağırlıklı yer aldı. Fiber bağlantı gibi sabit kablolu bağlantılar ve kablosuz sabit bağlantıların oranı ise düşük kaldı.

3G KULLANIMINDA EGE GERİDE

Açıklanan rakamlara göre, Ege Bölgesi’nin cep telefonu üzerinden 3G bağlantısı konusunda diğer illere nazaran oldukça geride kalması dikkat çekti. Ege Bölgesi, yüzde 9.6’lık cep telefonu üzerinden 3G bağlantı kullanımı ile Marmara, Akdeniz, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgelerinden geride kaldı. Liste sonunda ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri yer aldı.

EN ÇOK HABER OKUNUYOR

Türkiye geneli verilere göre ise bilgisayar ve internet kullanım oranının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24 yaş arası olarak gerçekleşirken tüm yaş gruplarında erkeklerin daha yüksek oranda kullanıcı olduğu ortaya çıktı. İstanbul’un en fazla kullanıcıya sahip yer olarak belirlendiği araştırmada bireylerin yüzde 37.8’inin düzenli internet kullanıcısı olduğu ortaya kondu. Ayrıca yapılan anketlerde bireylerin interneti en çok haber, gazete ve dergi okumak için kullandığı belirlendi ve bunu e-posta gönderme ve alma ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama ihtiyaçları izledi.



BT(AÖ/İD)