Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen konferansı Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinledi. 2007 yılından bu yana konuşulan krizden, insanların usandığını belirten Durmuş Yılmaz, hayatın, üretimin, tüketimin devam ettiğni belirtti. Türkiye'de kriz bulunmadığını, dünyanın gıptayla baktığı bir ülke haline geldiğini ileri süren Durmuş Yılmaz şunları söyledi:

"Türkiye 170 ülkeye ihracat yapan açık ekonomiye sahip bir ülke. Türkiye'yi tek etkileyen konu sermaye artırımıdır. Serbest piyasa ekonomisinin içinde öyle güçler var ki bu güçler ilerleyen dilimden hareketle, üretilen teknolojiyi üretime dönüştüren şirketleri ve kuruluşları sıkıntıya düşürüyor. Teorik iktisat yeterli değildir. İktisat tarihine ihtiyaç vardır. Gelişmiş üklelerde fiziki yatırımlar belli bir doyum noktasına gelmiş. Nüfusları yaşlı. 65 yaş altı nüfus oranı azalmış ve bu nedenle fırsat penceresi kapanmış. Türkiye Sosyal Güvenlik Reformu yaptı. Hepimiz yaşlı olsaydık bu reform yaşlılar üzerine yapılsaydı hepimiz etkilenecektik. Nüfus genç olduğundan etkilenme olmadı ve dolayısıyla fazla muhalefet de olmadı."

Euro bölgesinde yaşanan sorunların Demoklesin kılıcı gibi sallandığını ve tüm dünyayı da olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, "Avrupa Merkez Bankası siyasilere zaman kazandırmak için önce hazine kağıtlarında destek verdi. Ancak daha fazla ileri gidemeyince krizdeki çeşitli ülkelerin toplam 500 bankasına 1 trilyon 189 milyar euro tutarında yüzde 1 faizli ve üç yıl vadeli kredi açtı. Yunanistan'ın ise aciliyeti olduğundan iflas ettirilmedi. Alacaklarını alma konusunda kamu kurumlar ve özel kuruluşlarla masaya oturdu. 104 milyar dolar borcu silindi. Bu da yeterli değil. Yunanistanın tekrar iflası masada açık olarak bekliyor" diye konuştu.



YK(AÖ/SS)