Erzurum'un ilk sanayi yatırımı olan Şeker Fabrikası'nda dün saat 11.00'de alım kampanyasının başlaması nedeniyle yapılan törene protokol ilgi göstermezken, Fabrika Müdürü Turan Bastem, bu yıl 121 köyde 3 bin 873 pancar üreticisi ile sözleşme yaptıklarını 56 bin 100 dekar alanda pancar ekildiğini belirtti. Rekoltenin 210 bin ton olacağını ve işlenme sonucu 33 bin ton kristal şeker, 66 bin ton posa ve 9 bin ton melas üretileceğini kaydeden Turan Bastem, kampanyanın 65 gün süreceğini belirtti. Fabrikada Müdürü Turan Bastem şöyle konuştu:

"Pancar alım fiyatının düşük, üretim giderlerinin fazla olması nedeniyle üreticiyi ekimden vazgeçirdi. Pancar üreticilerine 13 milyon lira avans ödedik. Günlük 3 bin 300 ton pancar işliyor, 500 ton kristal şeker üretiyoruz. Erzurumlu eski DP Milletvekili Rıfkı Salim Burçak'ın 'Kocabaş üretiliyor da şeker pancarı niye yetiştirilmesin' diye çaba göstermesi sonucu 1956 yılında bu fabrika kurulmuştur. Çünkü o yıllarda gelen heyet 2 bin metre rakımda şeker pancarı yetiştirilemeyeceğini savunuyor. Ancak Burçak'ın ısrarları üzerine buraya fabrika kuruluyor. Dünyada 2 bin metre rakımda şeker pancarı üreterek işleyen tek fabrika biziz. Rahmetli Burçak'ı böylesine önemli bir yatırımı getirdiği için saygı ve rahmetle anıyorum. Onun sayesinde çiftçilere ekmek kapısı olan fabrikadan yüzlerce hemşehrimiz emekli olmuştur. Arkadaşların dualarıyla rahmetli vekilimiz cennette olacaktır."

'ÇALIŞAN SAYISI VE ÜRETİM AZALDI, FABRİKA ZARARDA'

Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin de, fabrikanın 57'nci kampanya açılışına ilgisizliği eleştirdi. Metin Keskin şunları söyledi:

"Gözlerimiz ilimizi temsil eden Valimizi, ilçemizi temsil eden Kaymakamımızı aramaktadır. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan böyle devasa bir kuruluşun kampanyasına itibar göstermemelelerini yadırgadım. Şu rakamlara dikkatinizi çekmek istiyorum. 2003 yılında çalışan işçi sayısı 820, üretilen şeker 42 bin ton ve kar 21 milyon lira. 2012'de ise işçi sayısı 500'e düşürülmüş. Şimdi 33 bin ton şeker üretilecek ve fabrika yaklaşık 5 milyon lira zarar edecek." dedi.

Konuşmaların ardından davul- zurna eşliğinde bar ekibi gösteri yaptı. Kurban kesilerek, kazasız ve belasız bir kampanya dönemi geçirilmesini için dua edildi. 



NÖ(KS/COŞ)