Üniversiteler ve firmalardan gıdanın mucitlerinin biraraya geldiği Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Gıda Arge Proje Pazarı’nda dikkatleri üzerine çeken Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler öğrencisi Mert Altan 'Yandım Çavuş Ayranı' adını verdiği acılı ayranına yatırımcı buldu. Dede Korkut Masalları’nda da adı geçen ayranı nasıl yaptığını anlatan Altan şöyle dedi:

"Acılı ayranın kullanım alanı Malatya’dır. Ferahlatıcı özelliğinden dolayı tüketimi özellikle yaz aylarında artmaktadır. Ayranımız özellikle Malatya bölgesinde yetişen çarliston türü kurutulmuş kırmızı acı biberlerin ayranın içinde eritilmesi ve daha sonra süzülmesi ile elde ediliyor. Eğer tüm Türkiye’de yaygınlaşırsa bu sağlıklı içecek gençlerin rağbet ettiği gazlı içeceklere de önemli bir alternatif olacaktır.

Altan ayranın ihracatını hedeflediğini sözlerine ekledi.

NAZİLLİLİ ÜRETİCİDEN DESTEK SÖZÜ

Etkinlik sırasında Mert Altan’ın çalışmasını yakından inceleyen Nazilli’de süt ve ayran üretimi yapan ÖRKOOP’un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, "Nazilli’de 150 ton süt elde ediliyor ve bunun 20 tonunu ayran yapıyoruz. Biz günlük 5 ton ayranı, buluşu gerçekleştiren Mert Altan kardeşimize tahsis etme sözü veriyoruz. Amacımız vatandaşa farklı damak tatlarını sunabilmek" diye konuştu.



BT(AÖ/COŞ)