2012’nin ilk çeyreğini Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na değerlendiren Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası T.A.Ş. yetkilileri, "2012 yılının ilk üç ayında hemen hemen tüm bölgelerde yaşanan çetin kış mevsimi, çimento iç satışlarını oldukça olumsuz  etkilemiştir. Bu olumsuz etki, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan Kars ve Elazığ çimento fabrikalarının satışlarında daha fazla hissedilmiştir" dedi. İç satışlar üzerindeki bu mevsimsel etkenin yanı sıra, dış pazarlarda süregelen daralma nedeniyle ihracat satışlarının da geçen yıla oranla düşüş kaydettiğini dile getiren yetkililer, "Ancak, ağır kış mevsiminin etkisiyle düşen iç satışların önümüzdeki aylarda toparlanma eğilimine girmesi beklenmektedir" değerlendirmesini yaptı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAREKET KATACAK

Yetkililer ayrıca, önümüzdeki dönemde kamu altyapı yatırımlarının özel sektör yatırımlarına da hız getirmesini beklediklerini aktararak şu görüşü dile getirdi:

"Bu çerçevede Türkiye’de yenilenmesi gereken 8 milyon konut bulunması, 2B yasasının çıkması ile yeni arsa sahiplerinin yatırım yapabileceği ve mütekabiliyet konusunda yapılacak düzenlemeyle yabancı yatırımcılar Türkiye’ye daha çok yatırım yapar hale geleceklerdir. Bu süreçte Türk çimento üreticilerinin üretimlerini artırmaları ve satış hacimlerini koruyabilmeleri, enerji teşviklerinin geliştirilmesi ile doğalgaz alış ve satış fiyatları arasındaki farkın orta vadede azalarak, enerji fiyatlarına yansıtılmamasına bağlı bir görünüm arzetmektedir."



BT(AÖ/COŞ)