Bursa, yılın ilk 7 ayında gerçekleştirilen ihracat oranı ile Türkiye ihracatçı iller sıralamasında İstanbul ve Kocaeli'nin ardından üçüncü sıradaki yerini korudu. Bursa'nın geçen yılın ilk 7 ayındaki ihracatı 7 milyar 29 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ise Bursa ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 74 milyon dolardan, 854 milyon 627 bin dolara düştü.

Bursa'dan yılın ilk 7 ayında en fazla ihracat 4 milyar 157 milyon dolar ile otomotiv ve yan sanayi alanında yapılırken, bunu 624 milyon 852 bin dolar ile tekstil ve hammaddeleri, 388 milyon 474 bin dolar ile çelik sektörü takip etti.

İhracat yapılan ülkeler sıralamasında ise 1 milyar 129 milyon 330 bin dolarlık ihracat ile Almanya ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 767 milyon 859 bin dolar ile İtalya, üçüncü sırada ise 714 milyon 522 bin dolar ile Fransa yer aldı.

AB'DEKİ KRİZ ETKİLEDİ

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ihracattaki düşüşün AB ülkelerinde yaşanan krizden dolayı olduğunu dile getirdi. AB ülkelerinde alım gücünün zayıfladığını ifade eden Gençoğlu, başta otomotiv sektörü olmak üzere bu durumun diğer sektörleri de etkilediğini kaydetti. İhracatçının geçen yıla oran yüzde 10 döviz değerlemesinden olumsuz etkilendiğini belirten Gençoğlu, enerji, doğalgaz gibi enerji maliyetlerindeki yüzde 15'lik artışla mağdur olduklarını söyledi. Gelecek aylarda gerekli tedbirlerin alınmasını beklediklerini ifade eden Gençoğlu, "Esas endişem ileriki aylarda Türkiye'nin tekrar ithalat cenneti olması" dedi.



ST(FK/CK)