Almanya, Türk sermayesini ülkesine çekebilmek için en çok çalışan Avrupa ülkelerinin başında geliyor. Türkiye'de ekonomik olarak önde gelen Alman eyaletlerinin yatırım destek ajanslarının büroları bulunuyor.

Bu büroların en yenilerinden bir tanesi Bremeninvest’in İzmir’deki şubesi. Önümüzdeki Mart ayında ikinci yılını dolduracak olan Bremen Eyaleti Kalkınma Ajansı İzmir Ofisi, 2013 yılında eyalete daha çok Türk yatırımı çekme planları yapıyor. Bremen Eyaleti Kalkınma Ajansı İzmir Yatırım Ofisi olan Bremeninvest Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen, 2013 yılında en az beş Türk yatırımının gerçekleşmesini hedeflediklerini açıklıyor.

NRW İstanbul’a, Bremen İzmir’e odaklı

İzmir’deki büro, Bremen Eyaletinin Çin - Şanghay ve ABD - Atalanta’dan sonra açtığı üçüncü ofis olma özelliği taşıyor. Kemal Şen, İzmir’deki ofisin kuruluşunu ve hizmetlerini şöyle açıklıyor:

Bremeninvest Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen Bremeninvest Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen
© DW
“Bremeninvest’in İzmir ofisi, Bremen Eyaletine yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıları desteklemek amacıyla Mart 2011'de kuruldu. Ofisin İstanbul'da değil de İzmir’de kurulmasının birkaç nedeni var. Birincisi İstanbul’da bize benzer bir kurum olan Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin yatırım ajansının ofisinin olması. Bunun yanında İzmir ile Bremen arasında 1995 yılında yapılmış olan bir kardeş kent anlaşması söz konusu. Ayrıca Ege Bölgesi’nin potansiyeli de dikkate alınarak ofis İzmir’de kuruldu. Ofis, kısa zamanda bölgede ilgi gördü.”

Almanya’nın altıncı büyük ekonomisi

Bremen, Almanya’nın en küçük eyaleti olmasına rağmen ekonomik etkinlik bakımından hareketli eyaletlerin başında geliyor. Kemal Şen, Bremen'in Almanya içinde ekonomik bakımdan altıncı büyük şehir olduğunu ifade ediyor.

Şen, “Bremen’in güçlü olduğu bazı sektörler var. Bunların başında rüzgar enerjisi geliyor. Almanya’nın büyük rüzgar enerjisi şirketleri burada yer alıyor. Eyaletin diğer güçlü olduğu alan ise uzay ve havacılık sektörü. Airbus’ın da bünyesinde bulunduğu EADS şirketi Airbus’ların kanatlarını Bremen’de üretiyor. Bunun yanında 100 tane büyüklü küçüklü uzay teknolojileri firması da burada faaliyet gösteriyor. İzmir’de Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği var. Onlarla birlikte burada çok güzel çalışmalarımız oldu. Bu konuda aktif olarak çalışmalar devam ediyor. Bremen ayrıca otomotiv sektörü açısından da hareketli bir yer. Son olarak liman kenti olması nedeniyle lojistik sektörü Bremeninvest'in Türkiye'deki ofisi yurt dışındaki en yeni temsilciliği olma özelliğini taşıyor. Kemal Şen, Çin’in Şanghay kentinde bulunan büronun ilk ofis olduğunu söylerken, eyalete en çok Çin’den sermaye geldiğini de ekliyor. Şen’in verdiği bilgilere göre, dünya genelinde geçen sene yaklaşık olarak 45 firma Bremen eyaletine yatırım yaptı. Şen, kuruluşundan bu yana Türkiye’den bu eyalete yapılan yatırımlarla ilgili çalışmaları şöyle aktarıyor:

“Sertifikasyon veren bir Türk firması Bremen’de yatırımını tamamladı. Halihazırda ise görüştüğümüz 4-5 Türk firma söz konusu. Onların da 2013 yılı içerisinde yatırımlarını gerçekleştireceklerini öngörüyoruz. Genelde bu firmalar otomotiv sektörü ağırlıklı, bir de kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmamız var. Üretimini de Bremen’de yapmak istiyor bu firma. ‘Made in Germany’ önemli bir kazanım onlar için. Otomotiv sektöründeki firmalar ise Bremen'de lojistik üslerini kuruyorlar. Böylelikle stok tutup, daha uygun maliyetli bir lojistik operasyonu yapıp yıl sonunda 300-500 bin Euro seviyesinde kar etme şansları oluyor. Türk yatırımcılara her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Türk yatırımcılar firma kurulumu ve destek-teşvik programları ile ilgili sorular soruyor daha çok. Bu konularda destek verdiğimiz gibi depo bulunması ve eleman istihdamı konusunda da desteklerimiz oluyor. Eğer Türkiye’den oraya yönetici gidecekse vize ve oturum belgeleri konusunda yardımcı oluyoruz.”açısından da önemli bir gücü var. Hem ihracat hem ithalat olarak toplamda yıllık iki milyon araç Bremen üzerinden geçiyor” ifadelerini kullanıyor.
Bremeninvest'in Türkiye'deki ofisi yurt dışındaki en yeni temsilciliği olma özelliğini taşıyor. Kemal Şen, Çin’in Şanghay kentinde bulunan büronun ilk ofis olduğunu söylerken, eyalete en çok Çin’den sermaye geldiğini de ekliyor. Şen’in verdiği bilgilere göre, dünya genelinde geçen sene yaklaşık olarak 45 firma Bremen eyaletine yatırım yaptı. Şen, kuruluşundan bu yana Türkiye’den bu eyalete yapılan yatırımlarla ilgili çalışmaları şöyle aktarıyor:

“Sertifikasyon veren bir Türk firması Bremen’de yatırımını tamamladı. Halihazırda ise görüştüğümüz 4-5 Türk firma söz konusu. Onların da 2013 yılı içerisinde yatırımlarını gerçekleştireceklerini öngörüyoruz. Genelde bu firmalar otomotiv sektörü ağırlıklı, bir de kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmamız var. Üretimini de Bremen’de yapmak istiyor bu firma. ‘Made in Germany’ önemli bir kazanım onlar için. Otomotiv sektöründeki firmalar ise Bremen'de lojistik üslerini kuruyorlar. Böylelikle stok tutup, daha uygun maliyetli bir lojistik operasyonu yapıp yıl sonunda 300-500 bin Euro seviyesinde kar etme şansları oluyor. Türk yatırımcılara her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Türk yatırımcılar firma kurulumu ve destek-teşvik programları ile ilgili sorular soruyor daha çok. Bu konularda destek verdiğimiz gibi depo bulunması ve eleman istihdamı konusunda da desteklerimiz oluyor. Eğer Türkiye’den oraya yönetici gidecekse vize ve oturum belgeleri konusunda yardımcı oluyoruz.”© DW