Bakan Yıldız, Emirgan Korusu'ndaki Beyaz Köşk'te Kayseri İli Yardımlaşma Derneği'nce düzenlenen 6. Kayserililer Brunch'nda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, kömürden gaz üretimine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:


"Türkiye'nin enerji politikalarında enerji stratejilerinde hem sağlıklı bir şekilde enerji arz güvenliğini sağlamak hem de bunları olabildiğince yerli katkılarla sağlayabilmek, tedarik edebilmek, dogalgaz ithalatçısı bir ülkeyiz, ham petrol ithalatçısı bir ülkeyiz. O açıdan bizim çalışmalarımız 4-5 ayrı kanaldan ilerliyor. Bunlardan bir tanesi de yerli kömürümüz var. Düşük kalorili de olsa linyitimiz var. 2 yıl önce başlattığımız bir çalışmayla linyiti ABD'deki laboratuvarlara gönderdik. Buradan gaz elde edilebileceğine dair bir bulguya rastlandı. Soma'da bu çalışmayı başlattık. 1 milyar metreküp civarında 'sentetik gaz' dediğimiz SNG gazını elde etmek imkanımız olabilecek. Bu önemli bir katkı. Meskenlerde kullanılan doğalgazın 9'da birine denk gelecek. Biraz zamana ihtiyacımız var bunun için acele etmiyoruz sabırlıyız."


"HER TÜRLÜ ENERJİ KAYNAĞINI DEĞERLENDİRİYOR OLABİLMEMİZ LAZIM"


Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:


"Ama her türlü enerji kaynağını değerlendirebiliyor olabilmemiz lazım. Bir yandan özellikle ham petrolün Türkiye'de ve dogalgazın aransıyla ilgili faaliyetler devam ediyor. Bir yandan yeni geliştirilen teknolojik olan kaya gazının üretimiyle alakalı çalışmalar başlatıldı. Diğer yandan da bu 'sentetik gaz' dediğimiz doğalgaz ithalatımızı belli miktarlarda da olsa olumlu yönde etkileyecek bir çalışma başlattık. Yani dünyada teknolojik ne gelişme varsa onun Türkiye'de uygulanmasına dönük bir çalışmadır bu. 3 ayrı firma aynı zamanda bunu yürütebiliyor. Eğer bu konuda ilgi duyan yatırımcılarımız varsa kendilerine belli prosedür çerçevesinde yerli kömür verebiliriz ve onu işleyebilirler. Onunla alakalı sentetik gazı üretebilirler. Bütün yatırımcıları davet ediyorum. Bu önemli bir miktar. Gittikçe biz meskenlerde kullanımını teşvik ediyoruz biliyorsunuz doğalgazın sanayi uygulamalarındaki kullanımını teşvik ediyoruz. Çünkü dogalgazın aynı zamanda hava kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çok ciddi katkıları var. Yalnızca elektrik üretimiyle alakalı konularda çok teşvikkar değiliz. Onun haricindeki bütün yapılanmalarda doğalgazı ve sentetik gazı teşvik ediyoruz. Bizim bütün ithal ettiğmiz kaynakların yerli kaynak haline dönüşübilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmaların önemli bir parçasıdır. Ama sabırlıyız. Biraz zamana ihtiyacımız var."


"KAYSERİMİZE VE ÜLKEMİZE KATKILAR SAĞLAYACAKTIR"


Kayseri İli Yardımlaşma Derneği'nce 6. Kayserililer Brunch ile ilgili de duygularına da değinen belirten Taner Yıldız, "Türkiye büyüyor Kayseri de büyüyor. Kayserinin büyüyen yüzünün siyasette, ticarette, sanayide, sportif faaliyetlerde kültürel varlıklarımıza tarihi varlıklarımıza ve hayırseverlikte ön plana almamız lazım. O yüzden yaptığımız bu  çalışmaların yılda bir kez önemli bir parçasıdır diye bunu düşünüyoruz. O yüzden hem Kayserimize ve ülkemize değişik katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.


"KAYSERİLERİN CİMRİ OLDUKLARI KONUSUNA KATILMIYORUM"


"Kayserilerle ilgili cimri olduklarıda söyleniyor" sözleri üzerine Bakan Yıldız, "Ticaretle alakalı hesaplarını bilirler. Bu cimri oldukları anlamına gelmiyor. Tam tersi hayırseverlikte çok ciddi yarışırlar. Bir kısım hayırseverlerimiz farklı güzel hasletleri vardır. Bunu çok fazla kamuoyuna yansıtmazlar. Çok fazla paylaşmazlar hayrın Allah rızası için olanını önemserler ve alabildiğince gizli yaparlar. Bir kısmı da teşvik etme açısından açıktan yaparlar. Her ikisinin de birbirinden güzel hasletler olduğuna inanıyorum. Cimri oldukları konusuna da katılmıyorum. Fıkralarda kaldı, diye düşünüyorum" dedi.


SK-UC (MK) (FOTOĞRAF)