Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası’nın açılış törenine katılırken ilçeye gümrük müdürlüğü kurulmasında geç kalındığını söyledi. Bakanlığın yapılanması kapsamında, ticaretin az olduğu yerlerdeki müdürlükleri kapatıp yerine İnegöl gibi aktif yerlerde müdürlükler açtıklarını belirten  Yazıcı, ihracatı ithalattan çok fazla olan, işsizlik sorunu bulunmayan İnegöl’ün, daha da gelişeceğini belirtti. Bakanlığın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmayı amaçladıklarını bildirdi. Gümrüklerin iki önemli işlevi bulunduğunu anlatan Bakan Yazıcı, şöyle dedi:

"Birincisi; günlük işlemlerinin çok seri, zaman kaybına yol açmadan, ihracatçının ürününü müşterisine yetiştirmek için zaman kaybına yol açmadan, ürün sevkiyatı dolayısıyla maliyetine ilave maliyet getirmeden kısa zamanda bitirmesini sağlamak. İkincisi ise kaçağın her türünü önlemek. Ürünü gümrükte bir gün fazla bekletme, o gümrük maliyetine dörtte bir onanında maliyet getiriyor. 4 gün beklese ek bir maliyet daha ihracatçıya yüklüyorsunuz. Gerçekten gümrüklere kazandırdığımız teknolojik araçlarla ihracatçımıza 2010 yılında 450 milyon doların üzerinde katma değer sağlamışız. Diğer bir işlevi de kaçağı önlemek. İnsan kaçağı, eşya, esrar, uyuşturucu ne varsa önlemek. Bunaları çok seri şekilde, mülkiyet hukukunu korumak suretiyle kaçağın her türüyle macadele edecek. Son derece modern araç geçlerle gümrükleri donattık, elemanları hedefiyoruz."

Gümrük kapılarını 'yap işlet devret' modeliyle yenilediklerini anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ilk olarak Esendere ve Aktaş kapılarının yenileneceğini açıkladı. Yeni Ticaret Yasası'nın önümüzdeki Temmuz ayında yürürlüğe gireceğini hatırlatan Yazıcı, eleştiri yapılmasını da doğal karşıladıklarını belirtti.

"1957 MODEL KANUNLA TİCARET ERBABININ REKABET GÜCÜ KORUNAMAZ"

Konuşmasında, “Bu çok önemli bir kanun. Türk Ticaret Kanunu yerine ikame olacak." diyen Yazıcı, şöyle devam etti:

"1957 yılından bu yana 55 yıl geçmiş. Dünyada neler olmuş, Uzaya gidilmiş, teknoloji yatak odamıza girmiş. 1957 model bir kanunla ticaret erbabının rekabet gücünü koruması mümkün değil. Amacımız müteşebbisimizin rekabet gücünü artırmak. Elbette işletmelerin yaptığı faaliyetin bilinir olması onlara olan güveni artırır. Ticari sırlar hariç olmak üzere, onların ne olduğu bellidir, müteşebbisimizin rekabet gücünü artırıcı düzenleme yapmışız. Şirket kurulumlarını kolaylaştırmışız. Zaman kaybı olmayacak. Şirketinizin yönetim kurullarına elektronik ortandan katılma imanı getiriyoruz. Elektronik imza ile işlerinizi yürüteceksiniz."

Uygulamada bir sıkıntı olması halinde dönüp bakacaklarını vurgulayan Yazıcı, Türkiye’yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmeyi hedeflediklerini vurgularken, "Ama bu yetmez aynı zamanda en güvenli yapılığı yer haline getirmek. Bu doğrultuda ilerliyoruz. Kanunlar, insanların hayatını kolaylaştırmak için yapılır. Ama süreçlerde uygulamalarda yanlışlık ortaya çıkarak onu da yüksünmeden oturur o düzenlemeyi yaparız. Ticaret alanına ilişkin çok önemli uygulamalarımızdan bir tanesi de bu sene başında hal kanunu yürürlüğe girdi. Bir aylık uyulamaya ilişkin önümüzdeki hafta birifing alacağım. Kanun son derece önemli" dedi.

"Tek Durak, Tek Pencere" uygulamasını hayata geçireceklerini ifade eden Bakan Yazıcı, önemli projelerinin bir tanesinin de, Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS) olduğunu söyledi. Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yazıcı, "Bir kısmı yıl sonunda, tamamı ise 2013 yıl sonunda bitecek. Her vatandaşımızın bir kimlik numarası var. Ticaretle uğraşn her akörün bir ticaret sicil numarası olacak. MERSİS ile onu gerçekleştireceğiz, iletişim ve şeffaflık daha iyi hale gelecek" dedi.

Yazıcı, daha sonra yeni binanın açılışını yaparak ilk ihracat işlemini kendisi yaptı.



ST,HÜ(FK/İD)