İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü tarafından Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde gerçekleştirilen Yaş Sebze-Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı'nın (HALSER) açılışına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle sebze ve meyvede ürün çeşitliliği bakımından çok büyük avantajlara sahip olduğunun altını çizdi.


ÜRETTİLEN MEYVE VE SEBZENİN SADECE YÜZDE 5'İ İHRAÇ EDİLİYOR


Bakan Yazıcı, yılda 45 milyon ton meyve ve sebze üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:


"Bunun değeri 70 milyar TL'nin üzerindedir. Ürettiğimiz meyve ve sebzenin maalesef sadece yüzde 5'ini ihraç edebiliyoruz. Bu da geçen yılki rakamlara bakıldığında 6.5 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Yüzde 95'i piyasaya arz ediliyor. Piyasaya arz edilen ürünün, 18 milyar TL değerindeki yüzde 25'i ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeniyle telef oluyor. 18 milyar TL'lik ürün heba olup gidiyor. Geriye kalanın yüzde 30'u kayıtlı, yüzde 70'i de kayıtsız. Hükümetimiz, 5957 sayılı kanunu çıkarttı. 1 Ocak itibariyle bu kanunu yürürlüğe koyduk. Bu kanun üreticiyi önemsiyor. Üretici alın terinin karşılığını alsın istiyor. Tüketiciyi önemsiyor, tüketici ihtiyacı olan meyve sebzeyi alırken nereden alındığı nasıl alındığı bilsin. Tüccarı bu işte ticari icrai faaliyette bulunan kesimi önemsiyor. Bunlar da emeklerinin karşılığını alsınlar ve kazandıklarının vergisini hoşnutlukla ödeyebilsinler."


Kanunun uygulamasıyla ilgili şikayetlerin olduğunu belirten Yazıcı, "Bunlar benim ajandamın başında yer alıyor. Bu ay sonunda hal kanunu uygulamasında yakındığınız şikayetlerin önemli kısmını çözmüş olacağız. Bana verilen eylem planı çantamda bulunuyor" dedi.


SEN YAKIN ZAMANDA ZENGİN OLURSUN


Konuşmasının ardından fuardaki stantları gezen Yazıcı, kurutulmuş Cennet Elması (Trabzon Hurması) ve domates dondurmasının da tadına baktı. Bakan dondurmayı yemeden önce domates dondurmasının fikir babası Serkan Bozkurt, Yazıcı'yı dondurma hakkında bilgilendirdi. Bunun üzerine Yazıcı, "Öyle bir konuşuyorsun ki, şu bal reklamı yapanlar varya onlar gibi konuşuyorsun" dedi. Yazıcı, dondurmayı deneyip, beğenince de, "Sen yakın zamanda zengin olursun" diye espri yaptı.


Fuardaki stantlarda ise kimi domatesten yapılan dondurmasını, kimi özel yapım tarhanasını tanıtmak için yarışa girdi. Tarhanası konusunda oldukça iddialı olan Mustafa Yeldanlızade'nin iddiası ise "Tarhana Baba markasıyla Türkiye'yi zengin edeceğim".


Öte yandan fuarda ilgi çeken diğer bir stant da, Muhittin Baran'ın bir ürünün üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreci anlatan maketin yer aldığı stant oldu.


DG-TY (MK) (FOTOĞRAF)