Kocaeli'de 34 yıldır faaliyet gösteren Kalibre Boru'nun 30 milyon dolarlık yatırımla kurduğu ve birçok otomotiv yan sanayi ürünü imalatı yapacak olan yeni tesisinin açılışı bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla gerçekleştirdildi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Ak Parti milletvekilleri Fikri Işık ve Zeki Aygün ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili İbrahim Karaosmanoğlu ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu'nun da katıldığı törende konuşma yapan Kalibre Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ünan, tesislerdeki üretimin yüzde 80'inin otomotiv sektörüne satıldığını, dünyadaki binlerce araçta ürünlerinin bulunduğunu söyledi. Ünan, otomobil firmalarına rot, amortisör, şaft, burç, fren, direksiyon, egzoz gibi parçalar ürettiklerini belirtirken, firmanın Kocaeli Üniversitesi ile işbirliği yaptığını da kaydetti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise konuşmasında Türkiye'nin 2023'te dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini söyledi. Türkiye'nin geçmişteki başarılarla övünmeyi çok sevdiğini ancak gelecek odaklı başarıların da görülmesi gerektiğini belirten Bakan Ergün, Türkiye'de yerli otomobil üretimi için tüm koşulların bulunduğunu ifade etti. Ergün, "Otomobillere her parçayı farklı sanayi işletmelerimizle sağlayabiliyoruz. Un var, yağ var, şeker var; niye helva yapmıyoruz? Bunu da yapacak Türkiye'de ustalar var" dedi.

Bakan Ergün, Türkiye'nin dünyanın yıldızları arasında yer almayı başardığını kaydederek, "Avrupa'da çok ciddi sıkıtnılar yaşanmaktadır. Buna rağmen Türkiye yüzde 8.5 büyüme oranını yakaladı. Son 12 aylık ihracat 140 milyar dolar seviyesine ulaştı. Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldi. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı, demokratik süreci, 'Türkiye'de iş yapılır' fikrini dış yatırımcıların kafasına yerleştiriyor. Nitelikli yatırımların sayısını arttırdığımızda ihracatı 500 milyar dolar yapmamak için hiçbir neden yok. Bunu kolayca yakalayabiliriz. Bugün başardıklarımız gelecekte neler başaracağımızın göstergesidir. Biz köklü bir gelecek inşa etmek istiyoruz" diye konuştu.



OU,BK(MB/CK)