Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı sanayi üretimi endeksi verilerini değerlendi. Bakan Ergün, rakamların, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 arttığını belirtti. Bugün açıklanan verilerle birlikte ülkenin ikinci çeyreğine dair tüm sanayi üretimi verilerinin ellerine ulaştığını kaydeden Bakan Ergün, şunları söyledi:

"İkinci çeyrekte sanayi üretim artışı ilk çeyreğe göre daha yüksek olmuştur. Bu veriler değerlendirildiğinde Türkiye büyümesinin öngörülen seviyelerde devam ettiğini görmekteyiz. Mevsimsel dalgalanmalar olmakla birlikte, yıl sonunda Türkiye Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 4’lük büyüme tahminini yakalayacaktır. Dünya’nın geçtiği bu çalkantılı dönemde aylık bazda bazen dalgalanmalar olabilir. Sonuç olarak gelişmiş ekonomilerden her gün gelen farklı haberlerin beklentileri iyice bozduğu günümüzde bu sonuçlar doğaldır. Fakat şu an için tahminlerimizi, öngörülerimizi güncellememizi gerektirecek bir durum yoktur. Sanayi üretim endeksi, yeni serinin uygulandığı 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Haziran ayı seviyesine ulaşmıştır."

'CARİ AÇIK KIRILGANLIĞI, GEÇEN YILA GÖRE MÜKUL SEVİYEDE''

Bakan Ergün, Orta Vadeli Programı hazırlarken, bugün dünyanın yaşadığı belirsizlikleri öngörerek tahmin yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"O tahminler yapılırken Türkiye’nin istikrarlı ve disiplinli ekonomi yönetimi devam ettirdiği takdirde ,yaşanan çalkantılardan en az etkilenen ülkelerden biri olacağı da ortaya çıkmıştı. Nitekim gelinen noktada Türkiye iyi yönetilen, bütçesi iyi denetlenen, bankacılık sistemi ve sahip olduğu siyasi istikrar sayesinde bu dönemde kriz kaynağı ülkelerden olumlu yönde ayrışmıştır. Birçok gelişmiş ülke büyüyememe, hatta daralma problemleri yaşarken, ülkemiz güçlü bir büyüme sergilemektedir. Türkiye bu büyümeye ulaşırken, aynı zamanda kırılganlıkları da azaltmayı hedefledi. En büyük sorun olarak da cari açık belirlendi. Geçen yılın ortalarından itibaren alınmaya başlanan önlemler sonuç vermeye başlamış, cari açık konusunun yarattığı kırılganlık, geçen seneye göre çok daha makul bir seviyeye indirilmiştir."

BİLİM VE TEKNOLOJİYE YATIRIM

Bakan Ergün, Türkiye'nin bölgesinde lider ülke olmak yolunda çok ciddi adımlar atığını, bu noktada en fazla üzerinde durulması gereken alanların bilim ve teknoloji olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Zira bilim ve teknoloji alanında atılacak her bir adım, diğer bütün alanların da birkaç adım birden ilerlemesini sağlamaktadır. Bu nedenle, Türkiye’nin bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi ticarileştirmeyi başaran bir ülke haline gelmesi gerekmektedir. Hükümet olarak, bilim ve teknoloji kapasitemizi artırmaya, AR-GE, markalaşma, inovasyon ve tasarım gibi konulara odaklanmaya, daha yüksek katma değerli üretim yapan bir özel sektör oluşturmaya büyük önem verdik, veriyoruz. Son yıllarda, gerek üniversitelere, gerek akademisyenlere, gerek reel kesime sağlanan ar-ge destekleri önemli ölçüde artmıştır. Tüm bu adımlar ve dünya ölçeğinde düşünen sanayicilerimizle birlikte inanıyoruz ki ülkemiz çok kısa sürede ekonomik anlamda çok üst sıralara çıkacaktır."



DHA(MV/COŞ)