GDL, makinistlerin hastalık ve ya çalışma yetisini kaybetmeleri gibi durumlarda işten çıkarılmalarının durdurulmasını istiyor. Ülkedeki 20 bin civarındaki makinisti temsil eden sendika, birçok makinistin özellikle psikolojik nedenlerden dolayı mesleklerini icra edememelerinden yakınıyor.

Deutsche Bahn ise GDL sendikasına yaptığı öneride, hastalık nedeniyle makinistlerin işten çıkarılmayacağını ve diğer alanlarda istihdam edileceklerini vaat ediyor. Şirket, çalışamayacak durumda olan makinistlere tazminat karşılığında işten ayrılma seçeneği de sunuyor.

SENDİKA 10 MART’TA KARAR VERECEK

Ancak, Deutsche Bahn’ın yaptığı öneriler GDL sendikası tarafından yeterli bulunmadı. Konu hakkında açıklama yapan GDL sözcüsü Gerda Seibert, Deutsche Bahn’dan yeni bir öneri paketi beklediklerini söylerken, paketin 10 Mart’tan önce gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Sendika sözcüsü, bu tarihte yapacakları toplantı ile paketin değerlendirileceğini ve gerek duyulması halinde grev dahil seçeneklerin kararlaştırılacağını da kaydetti.

GDL sözcüsü, Deutsche Bahn’ın ‘yetersiz bir paket’ ile gelmektense, öneri yapmaması gerektiği yönünde de uyarıda bulundu.

Deutsche Bahn yöneticilerinden Ulrich Weber ise, makinistler sendikasına yaptıkları önerinin yeterli olduğunu savunurken, taleplerinin önerdikleri paket ile karşılandığını iddia etti. Weber, şirketin önümüzdeki günlerde konuyu yeniden gözden geçireceğini de kaydetti.

NET KAR AZALINCA HAKLAR VERİLMİYOR

Halen kamuya ait olan Deutsche Bahn şirketinin makinistlerin haklarındaki cimriliği ise 2013 yılındaki kar oranlarında gizli. 39 milyar euroluk cirosu ile bir önceki yıl ile aynı oranda kalan Deutsche Bahn, 1,5 milyar euro net kar bekliyordu. Ancak şirketin vergiler düşürüldükten sonraki kar miktarı 650 milyon euroda kalmıştı. Net karın 500 milyon euroluk bir kısmı ise Federal Devlet Bütçesi’ne aktarılmak zorunda.

Teknik arızalar, çalışan giderlerin ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi nedenlerle kar oranının düşmesi nedeniyle şirket, aylardır toplu bir koruma paketi bekleyen makinistlerin taleplerini karşılamıyordu. Deutsche Bahn, toplumdan gelen tepkiler üzerine bilet fiyatlarına zam yapmayı düşünülmediğini de duyurmuştu.