Antalya'da aile mesleği tek kırma av tüfeği imalatının üçüncü nesli olan Harun Tetik, Otogar yanındaki 300 metrekarelik işyerini 2006’da Döşemealtı İlçesi’ne bağlı Odabaşı Köyü’ne taşıdı. Üç oğlu Ahmet, Fatih ve Üzeyir ile birlikte yaklaşık 10 kişi çalıştıran Antalya Tüfek Sanayi firmasının sahibi Harun Tetik, yılda yaklaşık 7 bin 500 tek kırma av tüfeği üretiyor, üretiminin yaklaşık yüzde 95’ini ise 8 ülkeye ihraç ediyor. İhracatın yapıldığı ülkeler ise başta Fransa olmak üzere ABD, Kanada, Lübnan, Yeni Zelanda ile adı birçok kişi tarafından bilinmeyen Afrika’nın güneybatısında Atlas Okyanusu’na kıyı bir ülke olan Namibya, Güney Amerika’da Brezilya ile komşu olan Surinam ve Fransa’nın deniz aşırı topraklarından biri olan Avustralya yakınlarındaki ada ülkesi Yeni Kaledonya’dan oluşuyor. Harun Tetik, Yeni Kaledonya’nın bir başka ülkeden silah ithalatı olarak ilk kez Türkiye’den av tüfeği aldığını söyledi.

BİR ASIRDIR AİLE MESLEĞİ

Yivsiz tek kırma av tüfeği imalatını aile olarak bir asrı aşkın süredir yürüttüklerini belirten Harun Tetik, üç oğlunun da yanında çalıştığını, çocuklarının bu mesleği sürdüreceğini söyledi.

Çelik ve ceviz ağacı kullanarak imal ettikleri av tüfeklerinin yapımının yüzde 100 kendilerine ait olduğunu kaydeden Tetik, bu yıldan itibaren yıllık 10 bin tüfek üretimi ile bazı Afrika ülkeleri ve İtalya pazarlarına da girmeyi hedeflediklerini söyledi. Türk yapımı av tüfeklerinin birçok dünya ülkesinde kalitesi ile adından söz ettirdiğine değinen Tetik, "Bu işi dünyada en iyi yapan ilk 10 ülke arasında Türkiye’yi de saymak mümkün. Çünkü işçilik çok kaliteli" dedi.

VERNEY CARRON’A TÜFEK YAPIYOR

Harun Tetik, dünyanın en iyi av tüfeği markalarından Fransız Verney Carron için de av tüfeği imal ettiklerini dile getirdi. Tetik, "Tamamıyla tüfeği burada üretiyoruz ve Verney Carron markası ile dünyaya satılıyor" diye konuştu.

Fabrikada av tüfeğinin olmazsa olmazlarından olan dipçikteki kapse tırtırını ise bir kadın gerçekleştiriyor. Elin dipçikten kaymasını önleyen ve ciddi bir emek isteyen tırtırları Elif Acar yapıyor.