Emex Otel'de bu sabah başlayan ve yarın da devam edecek olan toplantıya Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Şevki Acuner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Erdal Çalıkoğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan ile Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileri ve sanayiciler katıldı.

SANAYİCİLER ENERJİ MALİYETLERİNDEN YAKINIYOR

Kocaeli Valisi Ercan Topaca sanayicilerle yapılan toplantılarda genellikle enerji maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetler geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Kocaeli ve Doğu Marmara bölgesi enerji açısından önemli bir ağırlığa sahip. Kocaeli Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yüzde 10'unu tek başına tüketen bir kent. Bu projelerle enerji verimliliği konusunda sağlanacak katkının ne kadar büyük olduğunu Doğu Marmara ve Türkiye'ye teşvik ettiğiniz zaman tasarrufumuzu tahmin etmek hiç de zor değil. Organize sanayi bölgesi yöneticilerimize, sanayicilerimize ve bu konuyla ilgilenen enerji kullanıp tüketenlerin bir duylarlılıkla yaklaşmalarını kendi maliyetlerini düşürüp uluslararası alanda ülkemizin rekabet gücünü arttırma anlamında bu çalışmalardan onları yararlanmalarını istiyoruz. Sanayicilerimizle biraraya geldiğimizde özellikle enerji maliyetlerin yüksek olmasından  şikayetçi olurlardı. İşte size bir fırsat. Burada Turseff ve bankalarımız ile birlikte faydalanıp maliyetlerini düşürebilirler. Daha ucuza mal üretmek suretiyle rekabet gücümüzü arttıralım hem firmamızın hem de ulusal ölçekle önemli katkılar sağlayalım. Sanayicilerimiz, belediyelerimiz kamu kurum ve kuruluşları bu işe destek olmaya devam edeceğiz."

DOĞU MARMARA YÜZDE 7.3'LÜK BİR PAYA SAHİP

'Sanayinin kalbi' konumundaki Marmara bölgesinin doğu kesiminin Türkiye'nin toplam elektrik tütekimi içersinde yüzde 7.3'lük paya sahip olduğunu söyleyen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan ise, şöyle dedi:

"Doğu Marmara'da kişi başına toplam elektrik tüketiminde 2'nci sırada yer alırken iller arasında sıralamada Kocaeli 1'inci, Yalova 8'inci sıradadır. Bu rakamlar enerji alanında daha çok çalışmamız gerektiğinin göstergesidir. Evimizden başlayarak Organize Sanayi Bölgeleri ve tüm iş alanlarında ve hayatın her alanında enerjiyi verimli kullanmaya çalışılmalıyız." 

Önümüzdeki yıllarda enerji kullanımının yüzde 70'den fazlasının yenilenebilir enerji kaynağı olacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Erdal Çalıkoğlu ise, fosil kaynakların tüketilmesi ve küresel ısınmanın enerji konusunda riskler oluşturduğunu, sera gazlarının 4'te 3'ünün de sanayideki enerji tüketimi sonrasında açığa çıktığını söyledi. Çalıkoğlu, "Buna bağlı olarak karbondioksit emisyonunu azaltmanın temel koşulu enerji verimliliğin arttırılmasıdır. 2009- 2030 arasında enerji kullanımının yüzde 70 ten fazlası yenilenebilen enerji kaynakları olacaktır. Ekonomimizde ki büyüme enerji de dışa bağımlılığı arttırdı. Bu oran yüzde 70'e çıktı. Son 5 yılda sertifikalı enerji üreticisi 4 bin 500 üstüne çıktı. Gelecekte en önemli sorunların başında gelecek olan enerji konusunda hassas davranmalıyız ve geliştirilen tüm projelere destek vermeliyiz" dedi.

İnşaat Malzemeleri ve Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkan vekili Dündar Yetişener binalarda yapılacak tasarrufla yılda 15 milyar dolar tasarruf salğanabileceğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi gibi pasif kaynaklardan alacakları enerjiyle sıfır enerji harcayacak binalar gündemimizde. Binalarda yapılacak tasarrufla yılda 15 milyar dolar tasarruf yapabiliriz. Binalarda enerji tasarrufu için hükümetlerin itici gücü adında bir kampanya yapıyoruz. Haziran ayında Brüksel'de Avrupa Biriliği Bakanı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanının katılımıyla enerji verimliliği konusunda bir konferans düzenleyeceğiz. Böyle bir organizasyon Avrupa'da yapan ilk Türk kuruluşu olacağız. Enerjiyi çok ekonomik kullanmak zorundayız."



EA,BK(MB/İD)