'Yeni Teşvik Politikası İhracat Destekleri ve Ekonomik Avantajları' toplantısı Bursa'da başladı. Toplantının açılışında konuşan BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Parseker, çağdaş ülkelerden kamu otoritesinin ekonominin yönünün tayin için kullandığı en önemli argümanlardan bir tanesinin teşvikler olduğunu söyledi. Parseker, "Hükümetler vergi ile frene, teşvik ile gaza basarlar. Yeni teşvik sistemi stratejik yatırımları çekip cari açığı azaltmayı, bölgeler arası gelişmişlik düzeyini düşürmeyi ve Türkiye’yi orta ve yüksek teknoloji üretiminde Avrasya’nın üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor" dedi.

'SANAYİ ÜRETİMİNİ VE İHRACATINI ARTIRMAK GEREK'

Açılış konuşmalarının ardından Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yurdal Şahin, teşviklerle ilgili sunum yaptı. Yasanın 19 Haziran’da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şahin şunları söyledi:

"Teşviklerle ülke kaynaklarının, ülkenin ihtiyacı olan alanlara kanalize edilmesi amaçlandı. Dünyada en büyük ilk 10 ekonomi arasına girme hedefimiz var. Bunu gerçekleştirebilmemiz için bizim sanayimizde üretimimizi ve ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. Hedefe ulaşabilmek için sanayi yatırımlarında değişim ve dönüşüm gerektiğini görüyoruz. İhracat yapımızda yüksek katma değerli ürünleri katmayı planlıyoruz. Sistemden yararlanacaklardan da görüşler, odalardan, kamudan da görüşler aldık. Özel sektörden en çok gelen talep ise yatırım indiriminde uygulanmasıydı."

Teşvik sistemi içinde olan stratejik yatırımlarla ilgili bilgi de veren Şahin, bu alanda yüksek katma değerli yatırımlar ile cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlamayı istediklerini kaydetti. 

'FASONCU İHRACATÇI OLMAYACAĞIZ'

İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise ihracatın ülke büyümesinin lokomotifi olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te agresif hedefler belirlendiğini anlattı. Özutku, 55 bin olan ihracatçı sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini ve katma değeri arttırmayı amaçladıklarını kaydetti. Özutku, "Bunları yapamazsak ulaşılması güç hedef olarak duruyor. Yatırım teşvikleri için önemli altyapı sağlandı. 2023 birim fiyatlarla ihracat yaparsa yine de 500 milyar doları hedefi yakalayamayız. Katma değeri arttırmak, markalaşmak, moda dizayn konusunda kendimizi geliştirmek zorundayız. Fasoncu ihracatçı olmayacağız, moda yaratan ihracatçı olacağız."



ST(FK/COŞ)