Tüketici evde elektriği yüzde 10 zamlı kullanmaya başlamışken, kimi zammı yargıya taşıdı, kimiyse 'Gereksizse söndür' kampanyaları başlattı. EMO Merkez Yönetim Kurulu üyesi Erhan Karaçay ise enerji verimliliği için tasarruf yöntemlerinin önemini vurgularken halkın neden bu kadar pahalı elektrik tüketmek zorunda kaldığını da sorgulamasını istedi. Karaçay, özelleştirme ile kamunun payının düştüğünü, elektrik fiyatı 10 yılda 7.5 kat artarken dağıtım şirketlerinin payının 3.5 kat arttığını söyledi. Faturaların yüzde 40'ının vergilerden oluştuğuna, son 5 yılda sayaç okuma bedellerinin yüzde 150 arttığına dikkat çeken Karaçay, dağıtım şirketlerinin aboneye sormadan sayaçları değiştirdiğini, bir sayacın değiştirilmesinin abone başına 66 liraya mal olduğunu kaydetti.

Tüketicinin dolandırıldığını ifade eden Erhan Karaçay, şunları söyledi:

"3 hafta önce EPDK yeni bir düzenleme yaptı. Yeni aboneler de sayaçlar dağıtım şirketine ait olacak. Şimdiye kadar 30 milyon abonenin sayacındaki vurgun devam edecek. Size bilgi verilmeden sayacın değiştirilmesindeki maliyet, abone başına 66 lira. Bu 30 milyon abone üzerinden değerlendirildiğinde büyük vurgun. Bu büyük vurgunda pay, dağıtım şirketlerine gidiyor. Bir sayaç okuma bedeli var bir de sayaç bedeli var. 10 metre kumaş aldığınızda kumaşın bedelini ve onu metre ile ölçme bedelini ödüyor musunuz? Burada kamunun denetim rolünü üstlenmesi lazım. Vatandaş yükselen faturaları düşürebilmek için evde tasarrufun yollarını arıyor ancak elektriğin neden bu kadar pahallı olduğunu sorgulamıyor. Elektrik zamlarından çok Alex'in durumuyla ilgileniyor."

AKILLI SAYAÇ TAKTIRIRKEN SÖZLEŞMEYİ DE YENİLEYİN

EMO İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu ise elektrik tasarrufu için önerilen 22.00- 06.00 saatleri arasında kullanımın elektrik bedelini üçte bir oranında düşürdüğü öne sürülen akıllı sayaçları taktırdıktan sonra ona uygun abonelik sözleşmesi yapılması gerektiğini, aksi taktirde faturaların daha da kabarabileceğini söyledi.

FİŞİ ÇEK YA DA STAND BY'A AL

EMO Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Koç ise tüketiciye evde tasarruf için şunları önerdi:

"A grubu enerji sağlayan cihazlar kullanılmalı. Tasarruflu ampul takılmalı. Lamba gereksizse söndürülmeli. Elektronik cihazları kullanmadığınız sürece fişlerden çekin. Fişte kalırlarsa, özellikle çamaşır ve bulaşık makineleri, belli oranda kaçak oluşturur. Fişini çekerseniz ya da çift kutuplu anahtar kullanırsanız tasarruf sağlanır. Bazı cihazları stand by (her an kullanılabilecek durum) konumunda bekletmek tasarruf sağlar. Ama stand by konumundaki bir televizyonun maksimum akımı bir saatte bir wattır."



ED(İÖ/CK)