Anadolu Tersanesi'nde düzenlenen törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı katıldı. Yardımcı, "Bu gemilerin silahlı kuvvetler referans gösterilerek dünyaya satılacağına inancım sonsuzdur" dedi.


Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da "Tersanelerden bu ürünleri uluslararası pazara çıkarmalarını bekliyoruz. Yoksa benzer gemileri Deniz Kuvvetleri tersanelerinde pekala yapabiliyorduk. Teknolojiye hakim olalım, tasarım gelişsin, ürün hakkı bizde olsun ve özel sektör ihracatını yapsın istiyoruz. Tersanelerimiz bir proje bizden aldıkları zaman bir projeyi de ihraç edecekler. Ondan sonra bize gelecekler" diye konuştu. Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez ise "Ç-151"i "Bugün burada dünyada kendisinden çok bahsedilen ve bahsedilecek olan sınıfının en mükemmeli ve en süratlisi" olarak niteledi.


Konuşmaların ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı adına Tuğamiral Ahmet Çakır, hizmete giriş ve kuruluşa alınış belgesi ve komutan flandrasını gemi komutanına teslim etti. Gemi komutanının ant içmesinin ardından gemi personeli gemiye sevk edildi ve komutan flandrası toka edildi.


"Ç-151"


"Ç-151", 2. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen, sınıfındaki en yüksek süratli (20 Knots) ve en yüksek kapasiteli gemi olma özelliği taşıyor. Geliştirilen tekne formu, geminin geleneksel formdaki gemilere göre ortalama 8-10 knots daha yüksek hız yapmasını sağlıyor. LCT'nin ana görev fonksiyonu amfibi harekat olup, gemiler hızlı kapak atma, tank, amfibi birlik ve araçların transferini yükleme ve bindirme bölgelerinden hedef plajlara en süratli şekilde intikal ve çıkarma harekatı görevini icra etme yanında, insani yardım ve afet kurtarma/tahliye harekatlarına katkı sağlamak üzere dizayn ve inşa edildi.