İlçedeki üreticilerin ve Taşköprü kadınının dikiminden çapası ve hasadına kadar emek harcadığı sarımsağın dikm sezonu başladı. Taşköprülü sarımsak üreticileri, bu yıl da sarımsağın hak ettiği değeri bulması için dua ettiklerini söyledi. Her yılın şubat ayı sonunda başlayarak Nisan ayı başına kadar Taşköprü'de dikimi yapılan Taşköprü sarımsağının bu yılki dikimi olumsuz hava şartları ve yoğun kar yağışının etkisiyle 20 gün geç başladı. Taşköprü'ye bağlı Çördük Köyü çiftçilerinden Necip Kökyay, sarımsak dikiminin oldukça zor bir iş olduğunu belirterek, çamur, kar demeden yaptıkları bu işin sonucunda tek gayelerinin verdikleri bu emeğin karşılığını alabilmek olduğunu söyledi. Kökyay, bu yıl bölgeye ve köylerine aşırı yağan karın sarımsak ekimini geciktirdiğini, bundan dolayı da ürünlerinin geleceğinden endişe duyduklarını anlattı.

Taşköprü'nün Çördük Köyü'nde kadınlar, 15-20 kişilik gruplar halinde her gün 1 kişiye imece usulüyle çalışmaya gidiyor. Yaklaşık 3 bin 500 sarımsak üreticisi ailenin bulunduğu Taşköprü'de temel geçim kaynağı sarımsak bitkisi üzerine kurulu bulunuyor.

Taşköprü'de sarımsak ekimi ile uğraşan ve imece usulü sarımsak dikmenin önemini vurgulayan Nazmiye Yıldırım, "Sarımsak üreticisi olarak bugün buraya komşulara imece'ye geldik. Bizim de sarımsaklarımız dikilecek. Bu yıl yağışlardan dolayı dikim gecikti, komşuların işi bitince bizimkileri de ekeceğiz" dedi.

Taşköprü'de 2011 yılı sarımsak piyasası ise birinci kalite sarımsak 8 TL, ikinci kalite sarımsak 3-5 TL, üçüncü kalite sarımsak ise 2-3 TL'den alıcı buldu.



HD(AY/İD)