27 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında Ahlen’i ziyaret eden Güngören Anadolu Lisesi'ne yapılan karşı ziyaretle iki okul arasındaki dostluk perçinlendi.

Altı kız ve altı erkek öğrenciden oluşan 12 kişilik kafileye Ahlen’i ve Türkiyelileri seven, iyi tanıyan ama hayatında hiç Türkiye'ye gitmemiş olan kadın Öğretmen Ulla Niehues ile Türkiye kökenli öğretmen Deniz Aydın refakat ettiler. Ahlenli öğrenciler İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı, Goethe Enstitüsü, Taksim Semti, Alman Hastanesi, Alman Çeşmesi, Alman Kitap Evi , Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı, Sirkeci Garı'nı ziyaret ederken, Belgrad Ormanında Piknik , Beşiktaş-Ortaköy Meydanı'ndan sonrada Boğaz'da Tekne Turu yapıp Galatasaray Stadyumuna giderek başka bir atmosferi yaşadılar.

Kalıcı ve kültürler arası dostluklar kuruldu

”Ahlen’ de Türk – İstanbul’ da Alman izleri” konulu Proje kapsamında gerçekleşen geziyi değerlendiren Ulla Niehues ” Beklediğimin üzerinde bir memnuniyetle Almanya'ya döndüm. İstanbul gibi bir Metropolda trafik ve o nüfus yoğunluğuna , hayat pahalılığına, politik baskılara rağmen karşılaştığımız, beraber çalıştığımız insanların güleryüzlülüğü , misafirperverliği ve sabırlı oluşları karşısında şaşırırken bir o kadarda sevindim ” diyerek duygularını dile getirirken diğer refakatçi Öğretmen Deniz Aydın’ da Öğrenci Değişim Programı İstanbul ziyareti ile ilgili olarak şunları söyledi: ” Öğrencilerimiz İstanbul’da eğitim sisteminden, mimariye, sanattan , politikaya, ticarete kadar bir çok alanda Almanlardan kalan önemli izlenimler edindiler.

İstanbul ile Ahlen arasında öğrenci köprüsü

Bu gezi vesilesi ile öğrencilerin ailelerde konaklaması nedeniylede hem öğrenciler hemde aileler arasında kalıcı dostluk köprüleri kuruldu. 2016 yılından beri süregelen bu projeyi başarıyla sonuçlandırmaktan dolayı mutluyuz.Gerekli desteği bulabilirsek önümüzdeki yılda İstanbullu öğrencileri ve öğretmenlerini Ahlen’de tekrar hoşgeldiniz demek isteriz ” dedi.

Yurt dışına yapılan Öğrenci değişim programları öğrencilerin ufkunu açan, onları her açıdan geliştiren projelerdir ve mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Öğrenciler bu tip ziyaretlerle başka bir dili, kültürü va başka bir ülkeyi keşfeder..

Alman-Türk Gençlik Köprüsü ve Robert Bosch Vakfı'nın destekleriyle gerçekleşen bu ziyaretlerin ilk ayağında Ocak ayı sonunda Almanya'ya gelen Güngören Anadolu Lisesi öğrencilerine Öğretmenleri Serap Eryıldız, Kaan Uzunkara ve Atacan Karagöz eşlik etmiş , öğrenciler Ahlen Belediyesini, Köln Katedralini, Çikolata Müzesini, Madenciler Müzesini, tarihi Münster şehrini ve ünlü BVB Dortmund takımının stadyumunu ziyaret etmişlerdi.

Mehmet Tanlı / Ahlen