Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı "Tahran'ın organize ettiğini" söyledi.

Trump, "İran bir Amerikalı müteahhiti öldürdü, birçoğunu yaraladı. Biz de çok güçlü bir yanıt verdik, her zaman da öyle yapacağız. Şimdi de İran Irak'taki ABD Büyükelçiliği'ne saldırı organize ediyor. Tamamen sorumlu tutulacaklar. Ayrıca, Irak'ın da Büyükelçiliği korumak için kuvvetlerini kullanmasını bekliyoruz, kendilerine tebliğ edildi" dedi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisinin saldırı sırasında elçilikte olmadığı açıklandı.

BBC'nin Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, içerdeki güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için dört defa ses bombası patlattığını, binayı kuşatan milislerden ikisinin yaralandıklarını aktardı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ise protestoculara dağılma çağrısında bulundu. Abdülmehdi, güvenlik güçlerinin elçiliklere zarar vermek isteyen kişilere sert yanıt vereceğini açıkladı.

Haber sitesi Al Sumariya'ya göre Irak İçişleri ve Savunma Bakanları da elçiliğe gitti.

Göstericiler Bağdat'ta sıkı korunan "Yeşil Bölge"ye yürüdü, "ABD'ye ölüm!" sloganları attı, Amerikan bayrakları yaktı.

ABD'nin Hizbullah Tugayları'na yönelik hava saldırılarında en az 25 savaşçı ölmüştü.

Hava saldırılarının, Amerikan ordusunun Irak'ta kullandığı üslere yönelik saldırılara misilleme olarak düzenlendiği açıklanmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hava saldırılarının ülkesinin egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söylemiş ve ABD'yle ilişkilerini gözden geçireceklerini söylemişti.

Hizbullah Tugayları Komutanı Ebu Mehdi El Mühendis, Irak'taki ABD güçlerine yanıtlarının çok sert olacağı uyarısında bulunmuştu.

İran da ABD saldırılarını "terörizmin açık örneği" olarak nitelendirmişti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği,
ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, "Amerika'ya ölüm!" sloganları atan göstericiler

Hizbullah Tugayları

ABD, İran destekli Şii milislerden oluşan Hizbullah Tugayları'nı "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

2007'de İran'ın desteğiyle kurulan grup, Irak'ta 2014'te IŞİD'e karşı savaşmak üzere bir araya gelen Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü yapılardandı.

ABD, grubun asıl liderinin, İranlı Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani olduğunu savunuyor.

Washington'a göre Kudüs Güçleri, Ortadoğu'daki İran destekli gruplara para ve silah yardımı yapmak ve etkisini genişletmek için Lübnan'daki Hizbullah, Filistin'deki İslami Cihat örgütleriyle birlikte Hizbullah Tugayları'nı da kullanıyor.