NYT'den Türkiye yorumu: "Nahoş bir tercih..."

New York Times, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın meydan okumasının BM Özel Temsilcisi Brahimi’nin misyonunu sürdürmekten vazgeçmesine yol açabileceğini, bunun da ABD ve Batılı müttefikleri ile Türkiye ve bazı Arap ülkelerini "nahoş" bir tercihle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürdü.

NYT'den Türkiye yorumu:

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Pazar günü yaptığı konuşma bütün dünyada büyük yankı buldu.

Konuşmayı bir “meydan okuma” olarak yorumlayan New York Times gazetesi, bu meydan okumanın BM Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin misyonunu sürdürmekten vazgeçmesine yol açabileceğini, bunun da ABD ve Batılı müttefikleri ile Türkiye ve bazı Arap ülkelerini "nahoş" bir tercih karşı karşıya bırakabileceği değerlendirmesinde bulundu. New York Times, altı aylık bir aradan sonra ilk kez kamuoyuna hitap eden Beşar Esad’ın, “meydan okuduğu, kendinden emin ve onu eleştirenlere göre, halkının şikayetlerinden habersiz” gibi göründüğünü yazdı.

Esad’ın “barış planı” olarak adlandırdığı bazı önerilerde bulunduğuna dikkat çeken gazete, silahlı Suriyeli muhalefet ile müzakereleri dışlayan Esad’ın, görevini bırakması çağrılarını görmezlikten geldiğini kaydetti.

Gazete, Esad’ın bile BM Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin arabuluculuk çabalarına yabancı müdahaleyi reddettiğine de dikkat çektiği haberinde şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi’nde vetosunu kullanan Rusya’nın da, Suriye’ye bir uluslararası müdahaleyi önlemeyi daha zorlanabileceğini öne sürdü. Gazete şu yorumu da yaptı: “Ayrıca, Sayın Esad’ın meydan okuması, Sayın Brahimi’yi misyonunu sürdürmeyi reddetmeye itebilir. Bu da, muhalefeti destekleyen ve ABD ile onun Batılı müttefikleri, Türkiye ve bazı Arap ülkelerinden oluşan Suriye’nin Dostları grubunu daha agresif biçimde müdahale etmek ya da ihtilafın süresiz devam etmesine izin vermek arasında nahoş bir tercih ile karşı karşıya bırakabilir.”