Genelkurmay Başkanı, yol haritasının uygulanmasının bütün taraflarla ve kendi ifadesiyle 'görkemli devrimi' ileri taşımakta olan gençliğin katılımıyla sağlanacağını kaydetti.

Bu açıklamada, Genelkurmay'ın Mursi'nin istifasını isteyip istemediği yönünde herhangi bir açıklık bulunmuyordu.

Açıklama ordunun yönetime el koymaya hazırlandığı şeklinde yorumlara neden oldu.

İlerleyen saatlerde ordunun Facebook sayfasından yapılan yeni bir açıklamada ordunun ülkeyi yönetmek gibi amacının bulunmadığı vurgulandı.

Bu ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önceki açıklamamızın amacı, bütün partileri mevcut duruma çözüm bulmaya, onları halkın taleplerine cevap verecek bir milli mutabakata itmekti.”

Fransız Haber Ajansı AFP, ordunun ilk açıklamasının duyurulmasının ardından Tahrir Meydanı'nda bulunanların sevinç çığlıkları attığını bildirdi.

Kahire sokaklarında araçların da kornalarını çalarak geçtikleri belirtiliyor.

Mursi'nin partisine saldırı

Pazar günü milyonlarla ifade edilen eylemcinin gösterileri ardından ülkede durum gergin. Mursi yanlıları da, Tahrir Meydanı'ndan kısa bir uzaklıkta yönetime desteklerini göstermek için gece boyunca toplandı.

Pazartesi günü ise, erken saatlerde Kahire'nin doğusundaki Mokattam semtinde bulunan Müslüman Kardeşler merkezinin yağmalandığı ve ateşe verildiği haberleri geldi.

Kalabalığın bu sabah altı katlı Müslüman Kardeşler merkezine taş ve başka cisimler atarak camları kırdığı, parti tabelasını söktüğü ve binanın balkonundan Mısır bayrağı dalgalandırdığı belirtildi.

Parti binasına dün gece de molotof kokteylli saldırılar düzenlenmiş, içerdeki korumalar kendilerine saldıran kalabalığa ateş açmışlardı.

Görgü tanıkları personelin binayı dün gece boşalttığını, bu sabahki baskın sırasında içeride olmadıklarını söylüyor.

Parti liderleri, binaya saldıranları "haydut" olarak tanımladı, polisi ise parti merkezini koruyamamakla suçladı.

Parti bu konuda emniyetten resmi açıklama isteyeceğini söylüyor.

Bu sabahki saldırıdan sonra Müslüman Kardeşler binası yağmalandı.

Bu sırada AP ajansına konuşan Muhammed isimli bir saldırgan "Bu tarihi bir andır. Müslüman Kardeşler ülkeyi mahvetti. Dolayısıyla onların malını çalmak mübahtır." dedi.

Müslüman Kardeşler: Erken seçim baskısı değil

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Gehad Haddad BBC'nin sorularını yanıtlarken, General Sisi'nin yol haritası uyarısının cumhurbaşkanının erken seçime gitmesi yönündeki baskının artması anlamına gelmediğini söyledi.

Haddad, asıl baskının erken seçim kararı alması için Anayasa Mahkemesi üzerinde olduğunu belirtti.

Öte yandan, el Vatan internet sitesi, turizm, çevre, telekomünikasyon ve hukuk bakanlarının 'rejimi devirmek için sokaklarda olanlarla dayanışmalarını göstermek amacıyla' istifa ettiklerini duyurdu.