Zeydan’ı tutuklayan ya da kaçıran grubun, hükümetin bir birimi gibi faaliyet yürüttüğü ancak zaman zaman inisiyatif alarak bağımsız eylemler yapabildiği söylenirken, grubun ülkenin belirli bölgelerinde yasal güvenliği sağlama yetkisine sahip tek grup olduğu biliniyor.

Zeydan’a dönük girişimin, yasal bir prosedüre bağlı olup olmadığı henüz netlik kazanmazken, Devrimci Operasyonlar Birimi’nin geçtiğimiz hafta cumartesi günü ABD’nin Libya topraklarında CIA eliyle gerçekleştirdiği son operasyona izin verdiği için Zeydan’a gözdağı vermek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiği de iddialar arasında.

Ne olmuştu?

Libya başbakanı Ali Zeydan, bugün sabah saatlerinde Trablus’ta kaldığı otelden silahlı kişilerce bir araca bindirilerek henüz tespit edilemeyen bir yere götürülmüştü. Hükümetin resmi açıklamasında Zeydan’ın kaçırılmasından değil, “götürülmesinden” bahsedilmesi kafaları karıştırırken, otelin güvenlik görevlilerin biri Zeydan’ın tutuklandığını söylemişti.

Zeydan, geçtiğimiz hafta cumartesi günü ABD’nin Libya topraklarında CIA eliyle gerçekleştirdiği son operasyona izin verdiği için eleştirilerin hedefindeydi. CIA, El Kaide’nin kilit isimlerinden Enes El Libi’yi Libya topraklarında düzenlediği bir nokta operasyonuyla kaçırmış, operasyona katılanlar arasında ABD özel harekatçılarının yanı sıra Libya aksanıyla konuşan Arapların olduğunun tespit edilmesi üzerine, Zeydan ve hükümet muhalifler tarafından ağır sözlerle eleştirilmişti.

1 Nisan 2013’te Zeydan’ın yardımcısı Muhammed El Gattus da yine silahlı kişilerce kaçırılmış, bu olaydan bir hafta önce parlamento binası silahlı kişilerce kuşatılmıştı.

Libya’da Kaddafi rejiminin devrilmesinin üzerinden geçen iki yılda, emperyalizmin müdahaleleriyle kaos ortamı sürüyor. İslamcı silahlı gruplar pek çok bölgede etkin iken, geçtiğimiz hafta Fizan’da bağımsızlık ilan edildiği duyulmuştu.