Bölgedeki sağcı devlet başkanları Rusya'nın Ukrayna'ya askeri hareketini kınarken, diğerleri itidal çağrısında bulundu. Küba, Venezuela ve Nikaragua ise, 'Donetsk Halk Cumhuriyeti' ve 'Luhansk Halk Cumhuriyeti’ ile ilgili Rusya'ya açık destek verdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque Perşembe günü sosyal medyada Rus saldırılarının Ukrayna'nın egemenliğini tehdit ettiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyerek, Rus birliklerinin Ukrayna'dan derhal çekilmesi çağrısı yaptı. Paraguay Dışişleri Bakanı Euclides Acevedo ise Universo 970 AM radyo istasyonuna verdiği bir röportajda, bunun beklenen bir saldırı olduğunu yineledi. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard sosyal medya hesabından, ülkesinin Ukrayna ve Rusya arasında diyalog sağlamak için diğer ülkelerle birlikte çalıştığını açıklarken. Brezilya'nın eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Twitter'dan "İnsanlar aklını başına toplamalı ve farklılıklarını savaş alanında değil, müzakere masasında çözmeli" ifadelerini kullandı.

Çinli şirketler, ürünlerini ABD'ye arka kapıdan sokmak için nasıl Meksika'yı kullanıyor? Çinli şirketler, ürünlerini ABD'ye arka kapıdan sokmak için nasıl Meksika'yı kullanıyor?

Her an tanıyabilirler

Almanya'da Sol Parti'ye yakın çizgisi ile tanınan Junge Welt'in haberine göre, Arjantin Dışişleri Bakanlığı Salı günü Donbass'ta gerilime siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulunurken, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador ise Çarşamba günü; "Barış, diyalog ve anlaşmadan yanayız." dedi. Küba, Venezuela ve Nikaragua'da yapıcı ve saygılı bir diyalog yoluyla diplomatik bir çözüm çağrısında bulundu ancak aynı zamanda ABD ve AB politikalarının yarattığı tehlikeler konusunda da uyardılar. Meksika'nın internet gazetesi Tiempo Digital, "Henüz kendi kendini devlet ilan eden Halk Cumhuriyetlerini tanımaya karar vermemiş olsalar bile, bu ülkelerin (Küba, Venezuela ve Nikaragua) Rusya'ya desteğinin açık olduğunu" belirtti. Küba Dışişleri Bakanlığı ise Salı günü yaptığı açıklamada, "ABD'nin NATO'yu Rusya sınırlarına genişletme çabası, Rusya'nın ulusal güvenliği ve barışı için bir tehdit oluşturuyor.... ABD hükümeti haftalardır Rusya'yı tehdit ediyor ve uluslararası toplumu manipüle ediyor.... ABD Ukrayna'ya silah ve askeri teknoloji sağladı, bölgedeki birçok ülkeye asker yerleştirdi, tek taraflı ve haksız yaptırımlar uyguladı.... Kendini savunma hakkına sahip olan Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri için makul talepleri gerçekçi bir şekilde ele alınmalı.'' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Küba Komünist Partisi, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı operasyona ilişkin bir deklarasyon yayınladı. Küba Devlet Başkanlığı'nın sitesinde yayınlanan deklarasyonda, "NATO'nun Rusya Federasyonu'nun sınırlarına doğru giderek genişlemesi yönünde Amerikalılar tarafından harcanan çaba" ile bu noktaya ulaşıldığı vurgulandı.

Ukrayna'ya modern silahlar tedarik edildiği, ABD ile NATO'nun da son aylarda Rusya Federasyonu'na komşu bölgelerde askeri hareketlilik gösterdiği belirtilen açıklamada, "Yağmacı savaşların bir sonucu olarak yaşanan büyük bir yıkımdır" denildi.

Volodin teşekkür etti

Dünyaca ünlü haftalık Spiegel'in aktardığı habere göre ise, Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin'in, Çarşamba günü Havana'ya yaptığı ziyarette, ev sahiplerine ülkesindeki "meşru müdafaadaki destekleri" için teşekkür etmesi dikkat çekiciydi. Bir gün sonra Volodin, Nikaragua'da da bir dost olarak ağırlandı. Küba ve Nikaragua gibi Venezuela da Rusya'nın ve Putin tarafından tanınan "Halk Cumhuriyetleri"nin yanında yer aldı. Devlet televizyon kanalı VTV'de Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro Salı günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna topraklarındaki Ruslara ve azınlıklara yönelik zulüm nedeniyle, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk kendilerini Halk Cumhuriyetleri ilan etmek zorunda kaldılar." ifadelerini kullandı.