Geçtiğimiz hafta, Kuzey Kutup Bölgesi’nde Shell için petrol arayacak sondaj gemisini durduran Greenpeace eylemcileri ve eylemciler arasında bulunan aktris Lucy Lawless göz altına alındı. Türkiye’de ‘Zeyna’ ve ‘Spartaküs’ dizileriyle tanınan Lucy Lawless ve Greenpeace eylemcileri, geminin 53 metrelik sondaj kulesinde 77 saat geçirdi. Lucy Lawless tutuklanmadan önce şu açıklamayı yaptı:

"Öykünün bu bölümü kapanmış olabilir. Ancak Kuzey Buz Denizi’ni kurtarma mücadelesinin hikayesi daha yeni başlıyor. O kuleye yedi kişi çıktık. Ama şu an 135 bin kişiyiz. Binlerce insan bize e-mailleri ile destek oldu. Shell bu büyüleyici dünyada petrol arama planlarından vazgeçip, temiz enerji kaynaklarına yönelene kadar da mücadelemize devam edeceğiz."

Greenpeace eylemcileri, Yeni Zelanda’daki Taranaki Limanı’na 24 Şubat günü saat 6.30’da girdi, The Noble Discoverer adlı sondaj gemisinin kulesine tırmandı ve gemide kamp kurdu. Gemi, Alaska açıklarında üç petrol arama kuyusu açmak üzere yolculuğuna başlamaya hazırlanıyordu. Eylemcilerin kulede bulunduğu dört gün boyunca 135 binin üzerinde insan Shell yetkililerine e-mail göndererek Kuzey Buz Denizi’nde petrol arama planlarından vazgeçmelerini istedi. Binlerce insan da, twitter üzerinden eylemcilere ve Lucy Lawless’a destek oldu.

KUZEY KUTBU’NDA BİR PETROL SIZINTISI FELAKETTİR

Eğer The Noble Discoverer bu yaz petrol bulursa, diğer petrol şirketleri de kutuplardaki milyon dolarlık sondaj planlarını hızlandıracaktır. Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki dondurucu hava koşulları ve bölgenin uzak konumu, önceden tahmin edilemeyen zorluklar ortaya koyuyor ve bu koşullar aynı zamanda olası petrol sızıntısının temizlenmesini imkansız kılıyor.

Bir Kanada şirketinde görev yapan ve sızıntıya karşı müdahalelerde uzman bir yetkili, "Kuzey Kutbu’nda sızıntıya karşı alınabilecek önlem ve kurtarma planları yok. Kuzey Kutbu’nun aşırı soğuk hava koşulları ve kısa süren yaz dönemi nedeniyle, Shell’in deniz buz tutmadan önce delme işlemi için çok kısıtlı zamanı var" uyarısını yaptı. Aynı uzman, Kuzey Kutup Bölgesi’nde tahmin edilen rezerv miktarının sadece 3 yıllık petrol talebini karşılayabilecek düzeyde olduğunu, oysa bu petrol arama faaliyetinin neden olduğu karbon salımıyla iklim değişikliğine neden olabileceği ve kutup ekosistemi için büyük bir risk teşkil ettiği ifadesine yer verdi.

DHA(SSA)