Reuters’ın Danimarka basınına dayandırdığı haberine göre, Danimarka’nın dış istihbarat birimi başkanı Lars Findsen, “son derece gizli” bilgilerin sızdırılmasını içeren bir davaya karışması nedeniyle gözaltına alındı.

Danimarka’nın iki istihbarat servisinin mevcut ve eski dört çalışanının da çok gizli bilgileri sızdırdıkları için dava kapsamında Aralık ayında gözaltına alındığı bildirildi. Diğer çalışanlar serbest bırakılırken Findsen’in, soruşturma devam ederken gözaltında kalan tek kişi olduğu belirtildi.

YAYIN YASAĞININ KALDIRILMASIYLA ORTAYA ÇIKTI

Haber, yayın yasağının kaldırılmasının ardından ilk kez bugün ortaya çıktı.

Kapalı kapılar ardında yürütülen dava ile ilgili detaylı bilgi açıklanmazken, sızdırılan bilgilerin tam olarak ne olduğu ve niteliği hakkında da yorum yapılmadı.

Haber, yayın yasağının kaldırıldığı Pazartesi günü bir mahkeme duruşmasında ortaya çıktı.

ABD’NİN ADI GEÇİYOR

Yetkililerin hakkında çok az bilgi yayınladığı dava kapalı kapılar ardında yürütülüyor, yani sızdırılan bilgilerin tam olarak ne olduğu ve niteliği kamuoyuna açıklanmadı.

Adı açıklanmayan kaynaklara atıfta bulunan kamu yayıncısı DR’ye göre, dava Danimarka medya kuruluşlarına gizli bilgilerin sızdırılması etrafında dönüyor.

DAHA ÖNCE DE RAPOR YAYINLANMIŞTI

DR, 2020’de Danimarka Savunma İstihbarat Servisi’nin bilgi kablolarından ham verileri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ile paylaştığını öne sürerken, ABD’nin gizli bilgiler üzerinde erişimi olabileceği öne sürüldü.

Geçen yıl, birkaç yerel medya kuruluşu, Danimarka istihbarat faaliyetleri hakkında gizli bilgilere dayalı raporlar yayınlamıştı.

Findsen’in ne kadar süreyle gözaltında tutulacağı açıklanmazken, savcılık Reuters’ın yorum taleplerini reddetti.

Danimarka'da istihbarat servisinin kendi vatandaşları hakkında topladığı gizli iletişim verilerini Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) teslim ettiğinin ortaya çıkmasıyla ilgili skandala bir yenisi eklendi.

Kırım'ı bombalama planını ses kaydı ele verdi Kırım'ı bombalama planını ses kaydı ele verdi

Danimarka medyası Askeri İstihbarat Servisi şefi Lars Findsen'in, 'gizli bilgi sızdırma' suçlamasıyla gözaltında olduğunu duyurdu. Haber, ilgili davaya karşı yayın yasağının kaldırılmasıyla ortaya çıktı. 

Bloomberg'in aktardığına göre Findsen, "yüksek gizliliği bulunan" bilgilerin sızdırılmasıyla ilgili bir davada gözaltında tutuluyor. Danimarka'nın iç ve dış istihbarat servislerinin dört eski ve mevcut yetkilisinin ise aralık ayında aynı suçlamayla gözaltına alınmaları sonrası bırakıldıkları belirtildi. Findsen şu an için devam eden soruşturma kapsamında gözaltında olan tek isim.

Findsen'in ne kadar süre gözaltında tutulacağı bilinmiyor. Savcılık ofisi de konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.