Merkez sağ hükümetinin  uygulamaya koyduğu kemer sıkma tedbirlerine karşı sosyal tepki büyüyor. İspanya'daki 'öfkeliler' hareketinin bir benzeri olan Portekiz yurttaş hareketinin çağrısı ile yapılan eylemler eş zamanlı olarak ülke genelinde düzenlendi.  Eylemlerde "Troyka ve hükümet defol", "Portekizliler sandık başına", "Seçimler hemen şimdi" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Organizatörlere göre 500 bin kişinin toplandığı Lizbon'daki yürüyüşte kitle "Grândola Vila Morena" şarkısına eşlik etti. Bu şarkı 1974'de demokrasinin kurulmasına yol açan Karanfil Devrimi'nin marşı olduktan sonra Portekiz'deki protesto eylemlerinin sembolü haline geldi.

Lizbon’daki yürüyüşe ülkenin ne büyük sendikası CGTP de katıldı.  Kentte bütçe kesintilerinden en fazla etkilenenler arasındaki öğretmenler, sağlık çalışanları ve emekliler ayrı kortejler oluştururken, daha sonra yürüyüşün ana koluyla birleşti.

Bu eylem, Portekiz'in borçlu olduğu AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın (Troyka) ülke hesaplarını yeniden incelediği bir sırada gerçekleşti.

Ülkenin kuzey ve doğusundaki tüm kentlerde yapılan eylemlerde de organizatörlere göre 400 bin kişi bir araya geldi.

Aynı hareket 15 Eylül 2012'deki eylemlerde de yüzbinlerce kişiyi sokaklara çıkarmayı başarmıştı.

Merkez sağ hükümet Troyka’nın  78 milyar euroluk “kurtarma”  planı karşılığında kemer sıkma tedbirlerini hayata geçirdi.  Geçen yıl ücret ve emekli aylığında azaltmaya giden hükümet, bu yıl da vergiyi arttırdı. Hükümet devlet reformu ile 4 milyar Euro ek tasarruf yapmayı planlıyor. Ülkede işsizlik yüzde 16.9 gibi rekor bir seviyeye yükseldi.