Almanya'da haziran ayının son haftasıyla birlikte okullarda yaz tatili dönemi başlayacak. İlk olarak Berlin (19-20.06) ve Hamburg (20.06) olmak üzere sırasıyla diğer eyaletlerde de okullar tatile girecek. İzin döneminin başlamasına az bir süre kala Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'dan pasaportların geçerlilik süresiyle ilgili uyarı geldi. Başkonsolos Basa, “Yeni pasaport almanız gerekiyorsa, başvurunuzu son ana bırakmayın” tavsiyesinde bulundu.

 

RANDEVULAR İNTERNETTEN

Basa, şunları söyledi: “İzin döneminin yaklaştığı şu günlerde vatandaşlarımızın pasaport sürelerini kontrol etmelerini tavsiye ediyorum. Pasaport yenileme ihtiyacı duyanların, sıkıntı yaşanmaması için bu işlemi son ana bırakmamalarını öneriyorum. Şu anda bugün başvurulsa yarına, hatta bazen aynı güne randevu verme imkanı var. Randevu internet üzerinden www.epasaport.gov.tr adresinde alınıyor. Randevu tarihinden itibaren 10-12 güne varan sürelerde yeni pasaportu tanzim edebiliyoruz. Tüm bunları göz önüne alarak geçerlilik süreleri dolmuş pasaportlar için başvurularını ivedilikle yapılamasını öneriyorum. Böylece vatandaşlarımız, yapacakları seyahatlerde herhangi bir problemle karşılaşmayacaklardır.

 

SIKINTI YOK

Yüksek güvenlik donanımlı yeni pasaportların dağıtımına 1 Haziran 2010'dan itibaren başladıklarını hatırlatan Başkonsolos Basa, “Bu zamana kadar Köln Başkonsolosluğu olarak yaklaşık 104 bin adet yeni pasaport dağıttık. Başlangıçta randevu sürelerinde sıkıntılar yaşandı. Ama bu dönem artık atlattık. Köln Başkonsolosluğu olarak günde 250'ye yakın başvuru alma kontenjanımız var. Son dönemlerde 200'ün üstüne çıkan gün sayısı yok denecek kadar az. Hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Vatandaşlarımızın izin öncesi pasaport geçerlilik sürelerini kontrol edip, tanzim süresini de dikkate alarak başvurdukları sürece bir problem olmayacaktır” diye konuştu.