Danimarka’da Sosyal Demokrat, Sosyalist Halk Parti ve Radikal Parti koalisyon hükümeti tarafından yeniden başlatılmasına karar verilen ana dili eğitiminin startını Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Çekiç verdi. Kopenhag’daki Lundehusskole okulunda, yarıdan fazlası göçmen asıllı olan 600 öğrenciyle buluşan Özlem Çekiç, kendi öğrencilik döneminde aldığı anadili eğitimini ve bugün anadilini konuşabildiği için gördüğü yararları anlattı. Çekiç, öğrencilere, Türkçe söylediği kelimeleri kendi dillerinde söyletince salon alkışlarla inledi. Danimarka’ya yeni gelen hazırlık sınıfı öğrencileri ellerinde kağıt üzerine çizdikleri kendi ülkelerinin bayrakları ile çıktıkları sahnede Danca kendilerini tanıtıp teşekkür ettiler. 
BM Anadili günü vesilesiyle Lundehusskole okulunda konuşan Özlem Çekiç “anadili eğitimi Lundehusskole okulunda aralıksız sunuldu. Ancak BM anadili günü olması nedeniyle beni davet ettiler. Ben de milletvekili olarak iktidarımızın yeniden başlatma kararı aldığı anadili eğitiminin startını burada vermiş oldum. Anadili eğitimi önceleri devletin sorumluluğu yani eğitim bakanlığının sorumluluğu altında idi.

Rasmussen hükümeti döneminde bu sorumluluk belediyelere devredildi, belediyeler de ödenek olmadığı gerekçesiyle anadili eğitimini kaldırdılar. Sadece çok az bölgede anadili eğitimi velilerin ödedikleri paralarla devam etti. Bizim hükümetimiz anadili eğitiminin çocuklar için, Danimarka için yararlı olduğunu düşünerek yeniden başlatma kararı aldı. Düşünün, çeşitli milletlerden çocuklar kendi anadillerini öğrendikleri zaman hem kendi aileleri, ve ülkelerindeki akrabaları ile konuşabilecekler, hem de Danimarka’nın ihracatında bu gençlerden yararlanılabilecek. Bir başka iyi yönü ise, milletler, kültürler, dinler arasında diyalog daha kolay kurulacak, Danimarka için dünyanın dört bir köşesinde kapılar daha kolay açılacak.

Ayrıca öğretmenler için istihdam sağlanmış olacak. Araştırmalar anadilini iyi konuşan çocukların  eğitimde daha başarılı olduklarını gösteriyor. Biz de bu bilgilerle yola çıkarak anadili eğitimini yeniden başlatma kararı aldık”dedi. Cansu Tekşen adındaki Türk öğrenci, okullarında anadili eğitiminin devam ettiğini ancak diğer okullarda da başlatılması kararını sevinçle karşıladığını söyledi. Tören, anadili eğitiminden duyulan memnuniyeti dile getiren sözler içeren şarkılarla başladı, aynı şekilde son buldu. 600 Öğrencisi bulunan Lundehusskole okulunda öğrencilerin yüzde 50’sinden fazlasını göçmen asıllı öğrenciler oluşturuyor.