Murat Kuseyri - Stockholm


Sendika şubeleri, sivil toplum örgütleri, sosyalist ve komünist partilerin oluşturduğu “Ortak Gönenç için Halk Kampanyası” adlı oluşum tarafından düzenlenen gösterilerde İsveç Hükümetinin uyguladığı neo-liberal politikalar protesto edildi.

Parlamentonun açılışı dolayısıyla on ilde “Sosyal hizmetlerde kara hayır”, “Kısıntıları durdur” ve “Ortak gönençi savun ve geliştir” şiarıyla yapılan ve binlerce kişinin katıldığı gösterilerde “Okulda, hastanede kar hırsına hayır”, “Özelleştirmelere son”, “Burjuvaların hizmetçisi olmayacağız” sloganları atıldı.

Başkent Stockholm’de ise üç ayrı gösteri düzenlendi. Belediye çalışanlarını örgütleyen Kommunal,  Elektirik İşçileri Federasyonu, Liman İşçileri Sendikası, hasta ve işsizleri örgütleyen dernekler Sergel Meydanı’nda toplanırken Posta, metro çalışanlarını örgütleyen Seko Sendikası, Öğretmen Federasyonu, devrimci ve ilerici parti ve kuruluşlar Medborgarplatsen Meydanı’da binlerce kişinin katıldığı gösteri düzenledi.

Gösteride konuşma yapan hemşire, hasta bakıcı ve öğretmenler okullar, hastaneler ve sağlık ocaklarının özelleştirilmesinin hem çalışanlar hem de hasta ve öğrenciler açısından ortaya çıkan olumsuz sonuçlarını örnekler vererek gündeme getirdi. Özelleştirilmelerin durdurulmasını ve özel şirketlere devredilen kurumların devlet ve belediyeler tarafından devralınmasını talep etti.

‘KRİMİNALLERİN MÜNAFIK İTTİFAKI’

Sınır Tanımayan Sanatçılar Başkanı Olof Buckard “Kriminallerin münafık ittifakı” olarak adlandırdığı dört sağ partinin oluşturduğu hükümeti İsveç halkının uzun yıllar mücadele ederek yapılandırdığı sosyal devleti adım adım ortadan kaldırmakla suçladı. Hükümetin tekeller ve zenginlerin çıkarlarını gözeten bir ekonomi-politika uyguladığını uyguladığını, son 7 yıl içinde hastalar, işsizler ve emeklilerin yaşam standarları düşerken İsveç tekellerinin aşırı karlar elde ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ve İsveçli sanatçıların okudukları şarkılardan sona ermesinden sonra, İsveç Parlamentosu’na doğru yürüyüşe geçen göstericiler yol boyunca hükümeti protesto eden sloganlar atarlarken, bazı grupların ABD ve savaş karşıtı sloganlar attıkları gözledi. Öğrenciler ise hükümetin politikasını trampetler çalarak protesto etti. Gösteriye İsveç işçi Sendikaları Konfederasyonu Stockholm Bölge Yönetimini de destek verdi.

Stockholm’deki üçüncü gösteri ise kültür emekçileri tarafından gerçekleştirildi. Hükümetin sanatçılara verilen desteği kısmasını ve yıllık projeler yerine oynanan oyunlara destek verme uygulamasını yürürlüğe koymasını protesto eden kültür emekçilerin gösterileri renkli görüntülere sahne oldu.

Göteborg, Malmö, Helsinborg, Linköping, Luleä, Sundsvall, Umeå ve Uppsala illerinde de “Ortak Gönenç için Halk Kampanyası”  tarafından düzenlenen gösterilere katılan binlerce kişi özelleştirme ve şirketleştirilmelerin durdurulmasını talep etti. ANF