Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önümüzdeki hafta başında İsveç’e resmi ziyarette bulunacak olması, Türkiye’deki insan hakları, azınlık hakları ile düşünce ifade özgürlüğü ihlallerine tepki gösteren birçok kesimi hareketlendirdi.

KONFEDERASYONLAR ORTAK AÇIKLAMA YAPACAK

İşçiler, memurlar ve akademisyenleri örgütleyen, toplam 3,4 milyon üyeleri bulunan LO, TCO ve SACO konfederasyonlarının Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırılara dikkat çekmek amacıyla ortak bir açıklama yapacaklar.  Konfederasyonların İsveç Hükümeti ve Dış İşleri Bakanı Carl Bildt’den Gül ile yapacakları görüşmelerde tutuklu gazeteci, sendikacı ve politikacıların durumlarını ve Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini gündeme getirmelerini talep edecekler.

SOL PARTİLİ VEKİLLERDEN SORU ÖNERGELERİ

Doğu Kürdistanlı Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh ise Parlamentoya verdiği bir önergeyle Gül ve Türk Heyeti’yle yapılacak görüşmelerde Mor Gabriel Manastırı’nın arazilerine el konulmasını gündeme getirmelerini istedi.

Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson da verdiği bir önerge ile, ÇHD, KCK ve KESK tutuklamalarının gündeme getirilmesini talep etti. Kürt sorununda AKP Hükümetinin birbiriyle çelişen tutum takındığını belirten Jacob, buna örnek olarak MİT aracılığıyla Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapılırken askeri operasyonları sürdürmesini gösterdi.  Johnson, Dış Yardım Bakanı Gunilla Carlsson’un cevaplaması talebiyle verdiği önergede İsveç’in Türkiye’deki sivil toplum örgütlerine demokrasi ve insan hakları alanında ilerleme kaydedilmesi için yaptığı yardımların bu yıl sona ereceği hatırlatarak, insan haklarının güçlendirilmesi amacıyla yapılan yardımlara devam edilip edilmeyeceği sordu.

ASURİ-SÜRYANİLER MİTİNGLE PROTESTO EDECEK

İsveç’te yaşayan Asuri-Süryaniler, Abdullah Gül’ü protesto ile karşılayacaklar. Asuri-Süryani kuruluşlar yaptıkları ortak açıklamada, 1915’te Ermeni, Asuri-Süryani, Rum ve Yahudi’lere yapılan katliamlara dikkat çekilerek, “Türk Devletinin bin yıllık kilise ve manastırlara da saygısı yok. İzmit’te 1600 yıllık Haga Sofya Camiye dönüştürdü. Geçenlerde Başbakan Yardımcısı Trabzon’daki Haga Sofya Kilisesi’nin Cami yapılacağını açıkladı. Mor Gabriel Manastırı’nın topraklarının bir bölümüne devletin değişik kurumlarının manipülasyonlarıyla el konuldu” dendi.

Ortak açıklamada, Gül’ün İsveç Parlamentosunda konuşma yapacağı 13 Mart günü saat 08.30’da parlamento binasının yakınındaki Mynttorget Meydanı’nda protesto edileceği belirtilerek, protesto mitingine katılım çağrısı yapıldı.

Bu arada, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Carina Hägg verdiği bir soru önergesiyle, İsveç’te 40 bin Kululunun yaşadığını belirterek Kulu’da konsolosluk açılmasını istedi.  Ayrıca, AKP İktidarına yakınlığı ile bilinen bazı derneklerin Gül’ü sokaklarda Türk bayraklarıyla karşılamak için hazırlık yaptıkları öğrenildi.