Kopenhag'ın Frederiksberg semtinde evinin önünde saldırıya uğrayan Aydın, hastaneden hayatını kaybetmişti. Aydın'ın 22'inci doğum günü vesilesiyle fiziksel şiddet sonucunda hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine,Danimarka Meclisi Başkanı Sosyal Demokrat Partili Mogens Lykketof, eski Başbakan ve Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen, Türkiye Büyükelçisi Berki Dibek, Kolding Cezaevi'nde gardiyanların dayağı sonrası hayatını kaybeden Ekrem Şahin'in ailesi, ve Kopenhag'da yaşan çok sayıda Türk katıldı.

Törende bir konuşma yapan Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, hukuk devletinde katilleri polisin bulduğunu ve adaletin cezalandırdığını belirterek, Ağabey Doğu'nun kardeşi ve diğer şiddet mağdurları için tören düzenleyip insanları şiddete karşı biraraya getirmesini takdirle karşıladığını söyledi.

ESKİ BAŞBAKAN VE LİBERAL PARTİ RASMUSSEN: SORUMLULAR MUTLAKA BULUNMALIDIR

Eski Başbakan ve Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen ise Cem'in 22'inci yaş gününde şiddete karşı olan insanların arasında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirtip teşekkür ettikten sonra "Cem 19 Ocak'da 8-10 bilinmeyen kişi tarafından uygulanan şiddet sonrası hayatını kaybetti. Bugün 22 yaşında olacaktı. Sorumlular mutlaka bulunmalıdır. Şayet korkak değillerse kendileri ortaya çıkarlar. Biraz bir şey bilen varsa onların da ortaya çıkıp polise yardımcı olması gerekir. Cem'in, burada olup ailesiyle birlikte doğum gününü kutlamaya hakkı vardı. Burada bulunan ve Cem'i tanıyan herkese olaydan çok üzüntü duyduğumu ve bu akşam sizlerle üzüntülerinizi paylaştığımı söylemek istiyorum. Genel olarak nerede ve kim tarafından uygulanırsa uygulansın şiddete karşı olmalıyız. Danimarka bir çok konuda özgür bir ülke. Hepimiz burada güven içinde yaşamalıyız. Evden ayrılırken çocuklarımız öpüp vedalaştığımızda öğleden sonra eve döneceğimiz kesin olmalıdır. Danimarka, akşamları şehirde, kaldırımlarda huzurla dolaştığımız bir ülke olmalıdır. Son yıllarda Danimarka'da 50 kişi öldürüldü. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Burada bulunan sizlerin, ya bir şiddet olayına maruz kaldığınız, yada şahit olduğunuzu, şiddete karşı olduğunuz ve Cem'i tanıdığınız için burada bulunduğunuzu biliyorum. Burada şiddetin Danimarka'da yeri olmadığını gösterdiniz. Şiddete karşı mücadelemizi buradan çıktıktan sonra da devam ettirmeliyiz. Her kesin, 22 yaşını kutlamaya, rahat, huzur ve güven içinde yaşamaya hakkı var." dedi.

DEVLETLER BİZİ YALNIZ BIRAKTI

Kolding Cezaevi'nde gardiyanların dayağı sonrası hayatını kaybeden Ekrem Şahin'in annesi Nermin Kalkan da törende bir konuşma yaptı.

Kalkan şöyle konuştu: "Evlatlarımız burada doğdu büyüdü ve haksızlığa uğradı. Bedelini canları ile ödediler. Evladımızın doğup büyüdüğü ülke bile onlara sahip çıkmadı. Tam aksine gerekeni yapmak yerine gerçekleri örtbas etmeye çalıştı. Tek umudumuz Türkiye ama kanaatimce orada da bize gereğince sahip çıkılmıyor. Türk devleti yetkilileri davamızın arkasında olacaklarını bildirmişlerdi hani neredeler? Neden her iki devlet de bizi acımızla baş başa bıraktı? Biz evladımızı toprağa verdik ama katiller ellerini kollarını sallaya, sallaya geziyorlar. Bizim de her anne gibi oğlumuzu neden toprağa verdiğimizi bilmek hakkımız. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Yaşadıklarımız, insan haklarını ve demokrasiyi savunan bir ülkeye hiç yakışmıyor. Devlete emanet ettiğimiz Ekrem'in canını aldılar. Neden? Haksızlığa boyun eğmiyoruz eğmeyeceğiz. "

Saldırı sonucu yaşamını kaybeden Thimo Zevenbergen adlı gencin annesi Corien Fledderus da bir konuşma yaparak oğluna duyduğu özlemi ve çektiği acıları dile getirdi.

Anne Ziynet ve Abla Sibel Aydın'ın törene katılması dikkat çekti. Saat 16.00'da başlayan ve çeşitli sanatçıların sahne aldığı gece saat 23.00'de son buldu.