Atina'da geçen hafta perşembe gününden beri 7 bin 500 yabancı uyruklunun yakalandığını haberlerinden ardından bir açıklama yapan örgüt, yakalananların çoğunun Asya ve Afrika kökenli olduklarının bildirildiğine işaret etti.

Çoğunun yasal olarak ikamet ettiğinin anlaşılmasının ardından serbest bırakıldığını, Yunan polisinin 2 bin kadar kişiyi evrakı olmadığı için idari incelemeye aldığını anımsatan örgüt, insanların Attika Yabancılar Zabıta Müdürlüğü ve Atina'da bir polis merkezinde çok kalabalık kötü koşullar altında tutulduğunu kaydetti.

Diğerlerinin Kuzey Yunanistan'da polis akademilerine gönderildiğini anlatan örgütün Avrupa ve Orta Asya Programı Direktör Yardımcısı Jezerca Tigani, ''Yunanistan'ın göçü kontrol etme hakkı var ancak teninin rengi yüzünden sokaklardaki insanlara suçlu gibi davranma hakkı yok. Polisin bu süpürge operasyonları, uluslararası insan haklarını ihlal ediyor, derhal durdurulmalı'' ifadelerini kullandı.

Hafta sonu Atina yapılan polis operasyonlarının boyutunun ırk ayrımı yapıldığı yönünde ciddi endişelere neden olduğunu kaydeden Tigani, alınan bazı bilgilere göre bazı insanların, oturum evrakını göstermesine rağmen polis merkezine götürüldüğünü belirtti. 

TOPLAMA KAMPLARI GİBİ

Cumartesi günü gözaltına alınan bir kişinin Af Örgütüne, Petrou Ralli'deki tutuk merkezinde bir odada 170 kadar insanla birlikte tutulduğunu, kendilerine bütün gün boyunca sadece su verildiğini iftarda ise sadece ekmek yiyebildiklerini, çoğunun yerde yattığını söylediği bildirildi.

Yabancılara karşı ırkçı saldırılara da dikkati çeken Af Örgütü, böyle kitlesel ve ayrımcı bir operasyonun daha büyük saldırıları arttıracağı ve yabancı düşmanlığını güçlendirebileceğine vurgu yaptı.

Geçen hafta Atina'da Petrou Ralli de dahil 6 göçmen tutuk merkezini gezen heyet, Yeni ve Eski Elliniko'daki koşulları insanlık dışı ve aşağılayıcı buldu.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

Rapor üzerine bugün Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras Başbakanlık'ta Kamu Güvenliği ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias ile bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası Dendias, yasa dışı göçle mücadele çalışmaları hakkında ve polisin Atina merkezinde yürüttüğü Xenios Zeus adlı süpürge operasyonundaki sorunlar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Dendias, ''Bundan sonra nasıl devam edeceğimiz hakkında Başbakan'dan talimatlar aldım'' dedi.

Borç Batağındaki Yunanistan’da İşsizlik Oranı %23

Son rakamlar Yunanistan’da ekonomik koşulların bir yıl öncesine oranla daha da kötüleştiğini gösteriyor. Yunan hükümeti, uluslararası kredi kuruluşlarının koyduğu koşulları yeni kemerleri sıkma önlemleriyle yerine getirmeye çalışırken, özellikle gençler arasında işsizlik tırmanıyor.

Borç batağındaki Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 23’e tırmandı. Yunanistan’da bir yıl önce yüzde 17 olan işsizlik, yüzde 23’le rekor kırdı.

Atina hükümeti, beş yıldır ekonomik durgunluk yaşanan Yunanistan’da özellikle gençler arasında işsizliğin hızla arttığını, gençlerin yaklaşık yüzde 55’inin işsiz olduğunu açıkladı.

Yunanistan’daki işsizlik oranı euro bölgesi ülkelerindekinin iki katı. Ancak İspanya’da işsizlik hala yüzde 25’le Avrupa’daki en yüksek işsizlik oranı.

Gemi mühendisi olan Vassilis Tsimbidis, mühendislerin pizzacılarda, dağıtımcılarda, nerelerde iş bulurlarsa oralarda çalışmak zorunda kaldığını ve bunu bile bulamayanlar olduğu için kendilerini şanslı saydıklarını söylüyor. Tak