AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'den Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Başkanı Jean- Christophe Filori’ye eleştiri.

AB Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten- Filori arasında yaşanan gelişme;


AP Dış İlişkiler Komisyonunda da söz alan Jean- Christophe Filori özetle şunları söyledi:‘’ Geçtiğimiz Aralık ayından (17 Aralık sürecinde açığa çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları) sonraki gelişmeler kaygı verici.Bu süreçte yolsuzluk soruşturması polis ve yargıya yönelik uygulamalar konusuda Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle büyük kaygı duyduğunu dile getirdi. HSYK olmak üzere hükümetin bu alanda yapacağı değişiklikler AB ve Venedik Komisyonu ile istişarede bulunarak yapılmalıdır.İnternet yasası haber alma özgürlüğü alanında sorun.Türkiye için bir model varsa AB’dir. Yeni başlıkların (23.24) açılması konusunda çalışıyoruz.’’

HSYK BİZİM ÇABALARIMIZLA GERİ ÇEKİLDİ

AP üyeleriyle Filori’nin konuşması sonrası raporuna yönelik öneri ve eleştirileri cevaplayan Oomen-Ruijten Filori’nin adını telafuz ederek şunları söyledi:

’’ Sayın Filori hep aynı yerde kalıyorsunuz.Aynı yerde kalmamak lazım. HSYK önerisi bizim çabalarımızla geri çekildi.Bunları görmeliyiz.Bu önemli gelişme.Bu Avrupalıların çabasıyla oldu.Kıbrıs müzakerelerinin başlaması önemli.Ayrıca Kürt sorunuyla ilgili açılımları görmezden gelemeyiz’diyerek diplomatik üslüpla Filori’ye AB Türkiye sürecinde son yaşanan gelişmelerin altını çizdi.