Avukat Zeki Rüzgar, aktivist Feridun Yılmaz ve Gazeteci-Sosyal Pedagog Mehmet Tanlı‘nın konuşmacı olduğu seminere çeşitli meslek gruplarından çok sayıda duyarlı kişi katıldı.

FAD yöneticisi Dr. Aydın Sayılan’ın organize ettiği seminer Orhan Göktan‘ın kısa bir açılış konuşması ile başladı.

Sevenleri Naciye Akçay'ı son yolculuğuna uğurladı Sevenleri Naciye Akçay'ı son yolculuğuna uğurladı

Yasa koyucu kuralı belirliyor

Seminerin ilk konuşmacısı Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu eski Üyesi Avukat Zeki Rüzgar, hukukun ilk ortaya çıkışına vurgu yaparak şunları söyledi; ‘’ 1947’den sonra kurulan hukuk düzeni işlemez durumda. Yeni bir hukuk sistemine ihtiyaç var. Hukuk hem savaşı durduran hem de egemen güçlerin hukuku ise savaşın gidişatını belirleyen önemli bir faktördür. Her kural hukuk değildir. Hukukun ortaya çıkışının ilk nedeni hırsızlığı önlemekti. Gerçek hukukta kurallara hem toplum hem de devletin uyması lazım. Hukukun iki önemli görevi vardır birincisi toplumsal düzen ikincisi ise adalettir. Şu an Türkiye’de ne yazık ki karikatürize edilmiş bir hukuk vardır. Bu nedenle 5'li çete ve diğer Holding sahipleri uluslararası tahkim kuruluna, Londra'daki mahkemelere kendi mahkemelerinden daha çok güvenmektedirler. Haksızca verilen her karar toplumsal yaralar açar‘’ dedi.

İnsan hakları savunucusu Feridun Yılmaz ise AKP`nin bir Proje partisi olduğunu 12 Eylül faşist askeri darbe sonrası Türkiye’nin yeniden dizayn edildiğini, yüzbinlerce ilerici insanın hapislere atıldığını, sürgüne zorlandığını söyledi. Şu an hapishanelerdeki kötü muameleye ve politik tutsakların hapishane koşullarına, onların uğradıkları fiziki ve psikolojik işkencelere dikkat çeken Yılmaz, duyarlı herkesi bu mahkumlarla dayanışmaya çağırdı.

Tanlı: Türkiye’ de ilk seçimde politik değişim yaşanacak

Seminerin son konuşmacısı Sosyal Danışman-Gazeteci Mehmet Tanlı ise Almanya’da şu an en önemli gündem maddesinin artan enerji fiyatları, hayat pahalılığı ve Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu söyledi.

Tanlı, konuşmasında göçmenler açısından diğer sıkıntılı bir konunun da ırkçılık ayrımcılık olduğunu ama Berlin'deki üçlü koalisyonun vatandaşlık yasasını reforme edeceğini, vatandaşlığa geçişin kolaylaşacağını ve çifte vatandaşlık yolununda açılacağının söyledi. Türkiye'deki politik durumla ilgili olarakta Tanlı, ‘’ Eksikliklerine rağmen Millet ittifakı'nın desteklenmesi gerekiyor. Dileğim bu İttifak'a HDP ve diğer Sol, Sosyalist partilerin de katılmasıdır. Muhalefetin önünde iktidar olmak için büyük bir fırsat var, onlar yurttaşın güvenini kazanacak projeler sunmalı, yollar bulmalılar. Taksim saldırısı sonrası Türkiye’yi çok sancılı bir seçim süreci beklemektedir ama ilk seçimde Türkiye’de bir hükümet değişikliğine kalpten inanıyor ve halklarımıza güveniyorum. Türkiye uygar dünyadan kopmayacak bu yanlıştan dönecektir’’ dedi.

FAD'nin seminerinin akşam bölümlerinde ise sazlı sözlü eğlence de yapıldı. Katılımcılar arasında bulunan sanatçı Gani Cansever (Heval) ve diğer müzisyenler İsmet Kılıç, Kazım Saygılı, Canan Gökalp ve Betül Özgül hem solo hem de birlikte bir müzikal ziyafet sundular, şiirler söylediler.

FAD Semineri, Fikir Atölyesi Derneği'nin 15 Ocak 2023 tarihinde Duisburg’ta yapacağı Genel Kurulun duyurulması ve seminerin birlikte değerlendirilmesiyle son buldu.