Almanya'nın Hamburg kentinde uzun yıllardır faaliyetlerini yürüten Demokrat Çorumlular Platformu, konuya yönelik yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, katliamda hayatını kaybedenler anılırken devletin bu katliamla yüzleşmediği ve yok sayma politikalarının devam ettiği vurgulandı. 

Demokrat Çorumlular Platformu Yönetim Kurulu adına yapılan açıklama şu şekilde:

"İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. 

Çorum’da yaşananları hatırlamak, insanlığın en temel idealleri uğruna yürütülen mücadelenin güçlendirilmesi ile mümkündür.

Çünkü tarihi ile yüzleşmeyenlerin gelecekleri aydınlık olamaz!

Demokrat Çorumlular Platformu – Hamburg olarak insanların ülkemizde dil, din, ırk, inanç, mezhep ve cinsiyet bazında birbirlerini kabul ettiği, saygı ve sevgi duyduğu, barış ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşadığı ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu ve katliamların  yaşanmadığı bir yaşam tarzını kabul edip savunmaktayız.

Öte yandan, o günden bugüne bu katliamı gerçekleştirenlerle, bu canileri koruyan ve yargılamayanlar tarih karşısında aynı derecede suçlu olduğuna inanıyoruz.

Bu katliamın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı sarmak ve vicdanlarımızda yarattığı utancı temizlemek de demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle yapabileceğine inanıyoruz.

Çorum, Maraş, Sivas ve diğer katliamlarda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini bir kez daha lanetliyoruz!"

ÇORUM KATLİAMINDA 57 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Almanya'da İran yanlısı Hamburg İslam Merkezi yasaklandı Almanya'da İran yanlısı Hamburg İslam Merkezi yasaklandı

 44 yıl önce Çorum’da başlayan ve yaklaşık 1 buçuk ay süren devlet destekli faşist saldırılarda çok sayıda Alevi katledildi, yüzlercesi yaralandı, evleri ve işyerleri tahrip edilip yağmalandı. Alevi piri Veli Solmaz, bugün hala işletilen Ulukavak Mahallesindeki bir fırında diri diri yakılarak katledildi. Çorum’da hayatta kalanların bir kısmı zamanla şehri terk etmek zorunda kaldı. Devletin içinde örgütlenen karanlık odaklar 1978'de Maraş'ta olduğu gibi, 1980’de Çorum’da Alevileri hedef aldı. 29 Mayıs’ta başlayıp 3 Temmuz’a kadar süren Çorum Katliamı Türkiye tarihinin iz bırakan kara sayfalarından biri oldu.