Yüzlerce tezgahın yer aldığı, panayır ve buz pisti gibi renkli atraksiyonların bulunduğu büyük Noel pazarlarının yanı sıra, kentlerin arka mahallelerinde kurulan küçük pazarların sayısı da giderek artıyor. Bunlara Noel, Christkindl veya Advent pazarları da deniyor.

Yazar Orhan Çelik'ten yeni kitap: 'Paydos Öğretmenim' Yazar Orhan Çelik'ten yeni kitap: 'Paydos Öğretmenim'

Noel pazarlarının geçmişi 14. yy.’da Orta Çağ’ın sonlarına doğru şehir içlerinde kurulan hem alışveriş hem de eğlenceyi bir araya getiren satış panayırlarına dayanıyor.

14. yüzyılda oyuncakçılar, sepet örücüler veya şekerlemeciler gibi zanaatkârların çocuklara Noel hediyesi olarak verilen küçük şeyleri satmak için pazarda tezgâh açmalarına izin verme geleneği ortaya çıktı. O dönemde bile kavrulmuş kestane, fındık ve badem satan tezgâhların da olduğu belirtiliyor.

İlk Noel pazarının nerede açıldığı konusunda Almanya’da iki şehir ön plana çıkıyor. Bunlardan bir Dresden diğeri ise Bautzen kenti. Alman Kayıt Enstitüsü Bautzen’i ‘Almanya’nın en eski Noel pazarı’ olarak kabul etse de, “Almanya’nın bir belgeyle onaylanmış ve kayıtlı en eski Noel pazarının ‘Dresden Striezelmarkt’ olduğu belirtiliyor. Ancak 1296 yılında Avusturya Dükü I. Albrecht tarafından Viyana şehrine tanınan bir ayrıcalığa dayanan Viyana ‘Aralık Pazarı’nın da günümüzdeki Noel pazarının kökeni olduğu iddia ediliyor.