Kozmopolit bir kent olan Hamburg'un büyük bir cazibe merkezi olduğunu ve nüfusunun her yıl arttığını kaydeden Olaf Scholz, 1.8 milyon nüfuslu Hamburg'ta 500 bin göçmen kökenli insanın yaşadığını, bunun 240 bininin Alman vatandaşı olmadığını belirterek şöyle dedi: “Bu 240 bin göçmen kökenliden 137 bini Alman vatandaşı olmak için tüm şartları doldurmuş. Ama başvuru yapmamış. Ben onlara şahsen bir mektup kaleme aldım ve Alman vatandaşı olmaya davet ettim."



DİNİ BAYRAMLARDA TATİL

Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz, Hamburg'da 130 bin Müslüman yaşadığını, Müslüman ve Alevi cemaatiyle bir sözleşme imzaladıklarını, bunun Avrupa'da bir ilk olduğunu vurguladı. Bu sözleşmeyle Müslümanların dini bayramlarda tatil alma hakkı doğacağını kaydeden Scholz, aynı zamanda radyo ve televizyon için eyalet medya konseyinde temsil edilme hakkı gibi bir çok haklara kavuşacaklarını söyledi.

KREŞ PARASI KALKACAK

Özellikle göçmenlerin kolayca uyum sağlamaları için çocuklarının eğitimine büyük yatırım yaptıklarını belirten Scholz, ağustos ayından itibaren yarım günlük kreş ücretini kaldıracaklarını ve kreşlerin ücretsiz olacağını vurguladı.

YARDIM BORCUMUZ

Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz'a Almanya'da insanların derin ekonomik kriz yaşayan AB ülkelerine, başta Yunanistan olmak üzere maddi yardımları pek desteklemediği hatırlatılarak, 'Har vurup harman savuran ülkelere para vermekten bıktık' düşüncesine nasıl bakıldığı soruldu. Scholz, Euro'nun aynı zamanda bir Alman parası olduğunu belirterek şöyle dedi: "Almanya için Avrupa'nın iyi işlemesi önemli. Alman ekonomisi bundan çok yarar sağlıyor. Bu nedenle krizin çözülmesi bizim için büyük önem taşıyor. Ayrıca dayanışma gereği yardım etmemiz şart. Unutmayalım Euro aynı zamanda Alman parası. Ben Türkiye'yi de AB'ye ait görüyorum."

İYİ BAŞLANGIÇ

Scholz, Aşağı Saksonya'daki seçimi kıl payı da olsa kazandıklarını, bunun eylülde yapılacak genel seçmler için önemli bir başlangıç olduğunu belirtti. Olaf Scholz, SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück'ün 'Bu ülkede bir banka müdürü, başbakandan daha fazla kazanıyor' sözünün, Steinbrück'ün başbakan olunca, maaşını yükselteceği niyeti taşımadığını söyledi.

Scholz ile görüşmeden sonra SPD eyalet milletvekili Kazım Abacı, Fatih Çekir ve Celal Özcan'a tarihi belediye sarayını gezdirip, bilgiler verdi.