Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Ahmet Kaya'nın başkanlık ettiği heyet, önce Stuttgart kentinde çalışma ziyaretinde bulundu. Heyet daha sonra Karlsruhe kentine geçerken ilk olarak Federal Başsavcı Harald Range tarafından kabul edildi. HSYK üyeleri ikili görüşmelerde, terör olayları, aşırı sağcı NSU olayları hakkında bilgi aldı. Sonrada Federal Başsavcılığın yapısı ve görevleri hakkında bilgi edindi.

Daha sonra Türk HSYK üyelerine öğle yemeği verildi.Yemeğe Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen eşlik etti. Yemekten sonra HSYK heyeti Karlsruhe'de bulunan Yüksek Bölge Mahkemesi'nde ceza Hakimi Fernando Sanchezx-Hermosilla ile görüştü. Görüşmelerde Alman yargı organlarının çalışma sistemleri yerinde görerek karşılık fikir alışverişinde bulunuldu. Heyet Başkanı HSYK üyesi Hakim Seyfullah Çakmak, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun düzenlediği Cumhuriyet Başsavcılarının savcılar üzerindeki gözetim ve denetim yetkisi çerçevesi ve savcıların adli görevleri konulu 3 günlük çalışma ziyaretinde bulunduk" dedi.

HSYK üyesi heyete başkanlık eden Ahmet Kaya da, "Almanya’ya yapılan ziyaret kapsamında düzenlenen çalışma ziyaretleri sayesinde Türkiye’deki yüksek mahkeme üyeleri, farklı Almanya kurumları üyeleri ile bir araya gelme ve farklı düzeylerde Almanya'daki sisteminin işleyişi hakkında bilgi edinme fırsatı bulduk" diye konuştu.

Heyette, yer alan isimler şöyle:

Ahmet Kaya (HSYK üyesi), Bülent Albayrak (HSYK Genel Sekreter Yardımcısı), Seyfullah Çakmak (HSYK üyesi Hakim), Aytekin Sakarya (Hakim Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardıcısı), Halil Yılar (Van Başsavcı vekili), Mehmet Yaman (Gölcük Başsavcısı), Namık Yılmaz (Bursa Başsavcısı), Gülşen Kandemir (Şefaatli Savcısı), Bülent Cansu(Kocaeli Savcısı), Mustafa Sefa Özgelen (Ankara Savcısı), Celalettin Karanfil (Eskişehir Savcısı), Malik Karslıoğlu (Mersin Savcısı), Mustafa Çiğdem (Hatay Savcısı) ve Prof. Dr. Mehmet Hakan Hakari (İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı).



MK(AÖ/İD)