Hannover Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı (DOMOTEX) 12 Ocak Cumartesi günü başladı. 60 ülkeden bin 400 firmanın katıldığı fuarda Türkiye’den de 130 firma yer aldı. Milli katılım organizasyonu, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından gerçekleştirilen fuara; 130 ülke ile katılan Türkiye, ev sahibi Almanya’dan sonra en fazla katılım gerçekleştiren ülke oldu.

Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, tüm sektörlerde olduğu gibi halı sektöründe de dönüşümün hızla devam ettiğini söyledi. Özellikle akıllı halılar ve duvardan duvara halı pazarının, sektörün geleceğini belirleyeceğini söyleyen Yılmaz, “ Toplam 6.5 milyar dolarlık duvardan duvara halı pazarında, 180 milyon dolar gibi küçük bir rakamla geri durumdayız. 2023  yılı hedefimiz olan 5.5 milyar dolar rakamına ulaşmak için, yanmayan, antialerjik ve antibakteriyel özelliklere sahip akıllı halılar ve duvardan duvara halı pazarında gelişerek  değer bazında yüksek ölçekli ihracatı yakalayacağız” dedi. Akıllı halıların, özellikle küçük çocukların alerjik hastalıklara maruz kalmasını engellediğine vurgu yapan Yılmaz, makine parkını bu tür halılara göre revize edecek Türkiye’nin, yüksek katma değerli ihracat konusunda büyük aşama kaydedeceğini ancak bu dönüşümün maliyetli olduğunu ifade etti.

Özellikle dokuma halı konusunda üretim sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “ Artık ülkemizde eskisi gibi halı dokunmuyor. Ancak bu işin ticaretini yapmak için illa dokumak gerekmiyor. Buna en güzel örnek Almanya” dedi.

 

Parça halıda dünya ticareti Türkiye’nin elinde

İbrahim Yılmaz, 14.5 milyar dolarlık dünya halı pazarında, yaklaşık 12 milyar dolarlık makine ve 2.5 milyar dolarlık el halısı ticareti olduğunu söyledi. Türkiye’nin özellikle parça halı ticaretinde küresel belirleyici aktör olduğunu belirten Yılmaz, “ 3.8 milyar dolarlık toplam parça halı ticaretinin yüzde 55’i Türkiye’nin ihracatı. 2012 yılını toplamda 2.050 milyar dolar ihracat ile kapattık. Parça halı alanındaki liderliğimizi koruyarak 2013 yılını tüm halı sektöründe toplam 2 milyar 350 milyon dolar ihracat ile kapatmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Turiste satışı kayıt altına alma çabası

Türkiye’den yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatın yanı sıra turistik bölgelerden ve Kapalıçarşı’dan, kayıt altına alınamayan yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yurtdışı satış olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu satışları ihracat kaydına almak için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. “ Bankalarla görüşüyoruz, özellikle vergi iadeleri ve yabancı para üzerinden satış konusunda destek istiyoruz ve epeyce de mesafe kaydettik. Önerimiz, halı satın alan turistin,  ülkemizden çıkarken bunu beyan etmesi halinde parasını geri alması. Bu sistemin adı  ‘vat off’ diye konuşan Yılmaz, bu rakamın kayıt altına alınmasıyla halı ihracat rakamının adeta sıçrayacağını söyledi.

 

Almanya vize vermedi

Kesintisiz 6 yıldır düzenlediği tasarım yarışmasında finale kalan yarışmacıları yurtdışı fuarlara götürerek sektörel bilgi ve görgülerini artırmalarını sağlayan İHİB, bu şekilde sektöre yaklaşık 50’ye yakın profesyonel kazandırdı. Genç tasarımcılara bu anlamda adeta yol gösterici olduklarına vurgu yapan İbrahim Yılmaz, “ Son tasarım yarışmamızın ikincisi vize alamadığı için buraya gelemedi. Yani ödüllü tasarımcıya vize vermediler” dedi.

“Ticaret adamlarına vize sorunu olmamalı” diyen Yılmaz, “Malesef vize konusu bitmeyen senfoni gibi oldu. Yine vize sıkıntısıyla karşı karşıyayız. Fuara gelirken vize almakta yiye zorlandık. Bazı arkadaşlarımıza ise vize verilmedi. Ticaret adamlarından vize isteme uygulaması kalkmalı. Biz buraya ticarete geliyoruz. Verilen vizelerde zaten kısa süreli. Bazen üç günlük vize veriliyor. Almanya ile Türkiye buna bir çözüm bulmalı. Biz bu fuara 23 yıldır gelip gidiyoruz. 23 yıldır gelip giden insanlara vize sorunu çıkarılırmı” diye sitem etti.