İslami yardım kuruluşu WEFA'ya polis baskını: 140 bin Euro nerede? İslami yardım kuruluşu WEFA'ya polis baskını: 140 bin Euro nerede?

Die Zeit ve Handelsblatt gazetelerinin duyurduğu haberi, ismini açıklamak istemeyen bir yetkili Reuters’e doğruladı.

Yasağın halihazırda kurulmuş olan parçaları da etkilemesi bekleniyor. Ancak federal hükümet şu ana kadar haberler hakkında resmi bir açkılama yapmadı. Yasağın odak noktasında Çinli Huawei ve ZTE şirketlerinin sistemdeki kontrol unsurları oluşturuyor. Bu sayede Çin gizli servisinin Almanya’nın cep telefonu şebekelerine erişiminin de mümkün olabileceğinden endişe ediliyor. Ayrıca Çin tarafının siyasi konularda baskı uygulamak için Alman telefon şebekesini hedefli olarak kapatması da endişe duyulan hususlar arasında. Alman güvenlik ve yüksek teknoloji kurumları, Çin’in yardımıyla 5G’nin yaygınlaşmasının Almanya’da güvenliği ne ölçüde tehlikeye attığını soruşturuyor. Die Zeit gazetesinin haberine göre soruşturma henüz resmi olarak tamamlanmadı.

MERKEL ÇİN İLE ÇATIŞMADAN KORKTU İDDİASI
ABD ve İngiltere gibi bazı ülkeler bir süredir Huawei bileşenlerinin kullanımını yasakladı. ABD’de ZTE’ye karşı da yaptırımlar uygulanıyor. Ancak bu süre içinde Almanya’daki şirketler Çin ürünleriyle 5G ağını genişletmeye devam etti. Deutsche Telekom da 5G ağının genişlemesi için Huawei bileşenleriyle çalıştı. Ekonomi gazetesi Handelsblatt, 2019’da başbakanlığın Huawei’nin 5G genişlemesinin yasaklamasını engellediğini yazdı. Dönemin Başbakanı Angela Merkel’in (CDU) bu konuda Çin ile bir çatışmadan korktuğu ileri sürüldü. Ancak şimdi hem SPD hem de CDU’nun planlanan kısıtlamaları destekleme eğiliminde olduğu kaydediliyor. SPD parlamento grubunun dijital politika sözcüsü Jens Zimmermann, “Değişen güvenlik durumu göz önüne alındığında, çekirdek ağlarda tamamen güvenilir olmayan üreticilerin donanımlarına müsamaha gösteremeyiz” dedi.