Haber Merkezi

İnterpol tarafından arandığı ileri sürülerek Yunanistan/Bulgaristan sınırındaki Orestia şehrinde gözaltına alınan bir çocuk babası Acunbay'ın, Türkiye'de TKP/ML örgütü davasında idam cezası hükümlüsü olarak 9 yıl ( 1992-2001) cezaevinde kaldığı açıklandı.

'Muzaffer Acunbay'a Özgürlük Komitesi'nce kamuoyuna yapılan bir açıklamada, Türkiye’de 1992 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan Acunbay'ın, polis sorgusunda maruz kaldığı ağır işkenceler sonucu, hâla ciddi sağlık sorunları yaşadığı belirtildi.

İSVİÇRE YETKİLİLERİ İNTERPOL TARAFINDAN ARANDIĞI BİLGİSİNİ PAYLAŞMADILAR

Dayanışma Komitesi yaptığı açıklamada, Muzaffer Acunbay'ın Yunanistan'a seyahatı öncesi, 22 Nisan 2014 tarihinde İsviçre’de yetkili yabancılar dairesine yazılı başvuruyla İnterpol tarafından aranır durumu olup-olmadığını sorduğu, verilen yazılı cevapta ise "herhangi bir yasal engelin bulunmadığı ifade edildi" denildi.

Acunbay'ın İsviçre’deki avukatları, Gümülcine'deki mahkemenin Türkiye'ye iade kararına itiraz yaptıklarını ifade ederek, bağlayıcı kararın Aralık ayı başında görülecek temyiz duruşmasında alınacağını belirttiller.

AVRUPA'DA DESTEK KAMPANYASI

Birçok demokratik kuruluş ve örgütün destek verdiği İsviçre’deki Dayanışma Komitesi tarafından 'Acunbay'a Özgürlük' adı altında bir imza kampanyası başlatıldığı ve "İnterpol'ün son dönemlerde yoğunlaşan keyfi iade terörünün son bulması" için Avrupa genelinde gösteriler yapılacağı bildirildi. Ayrıca, İsviçre, Almanya, Avusturya, Hollanda ve Fransa'daki Yunanistan temsilcilkleri önünde gösteriler düzenleneceğine yer verildi. Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu nezdinde, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekilerek, Acunbay'ın keyfi iade kararına karşı, hukukçulardan oluşan bir heyetin görüşme yapacağı aktarıldı.