Biray Çulfaz’ın ölüm haberini sosyal medya hesabından paylaşan eşi, Cavlı Çulfaz, şu açıklamayı yaptı:

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Fatih Şubesi üyesi (1976-1980), Çekmece Nükleer Araştırma Kurumu uzmanı (1976-1978), TKP’nin Sesi ve Bizim Radyo yazarı, spikeri (1982-1988), metalurji mühendisi (Imperial College), NHS çalışanı, 44 yıllık can yoldaşım, Ferhat’ın annesi Yıldız Biray Çulfaz üç yıla yakın süren ağır bir hastalıktan sonra Salı gece yarısından sonra hayata gözlerini yumdu. 14 Eylül 2012 tarihinde zatüre tanısından sonra akciğer kanseri olduğu ortaya çıkmıştı. Yıldız’ın nâşı İstanbul’da toprağa verilecektir. Gün, saat ve yeri ileride bildirilecektir. Sevenlerinin, tanıyanlarının başı sağolsun. Baki kalan kubbede bir hoş sada imiş...

Avrupa Sürgünler Meclisi adına / Eşsözcü  Fevzi  Karadeniz ise yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi:
TKP'li yoldaşlarımızdan Yıldız BİRAY ÇULFAZ 'ı kaybettik. Değerli bir entellektüel olan Yıldız Imperial College mezunu ve Metalurji mühendisi idi. 1970'lerin başında İngiltere'de bulundu. Daha o yıllar TKP'nin aktif  bir kadrosu idi. Yurda döndü , İlerici Kadınlar Derneği'nin ( İKD ) üyesi olarak Parti'nin Kadın Hareketi çalışmalarında yer aldı. 
12  Eylül faşist darbesinden sonra tekrar yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. 80'li yıllarda " TKP'nin  Sesi " ve " Bizim  Radyo " da spikerlik yaptı. Bu dönemdeki tutuklamaların, işkencelerin, kayıpların en  azından bir kısmını bu radyo dinleyicileri ve kamuoyu muhtemelen onun sesinden duymuşlardır. Her daim umut, özgürlük kokan sevecen sesinden. İngiltere'de akciğer kanserinden yitirdiğimiz Yıldız BİRAY ÇULFAZ kendisi gibi  TKP'li olan siyaset bilimci, yazar, çevirmen Caflı ÇULFAZ ile evliydi. Yıldız'ın cenazesi Perşembe günü İstanbul'a gönderilecek ve akabinde Küçükyalı mezarlığında toprağa verilecek.

Avrupa Sürgünler Meclisi olarak, uzun yıllarını sürgünde geçirmek 
zorunda kalan ve yaşamı sürgünde noktalanan TKP'li kadın yoldaşımız Yıldız'ın anısı önünde saygıyla eğilirken, eşine, ailesine,  tüm yoldaşlarına, sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 
Bu vesileyle de Yıldız BİRAY ÇULFAZ'ı tanıyanları, yoldaşlarını, hayatının bir döneminde sürgünlük yaşayanları ve tüm barış demokrasi, özgürlük yanlılarını sahiplenmeye çağrıyoruz.